Poslije potresa i pandemije ugostiteljski se Zagreb počeo seliti izvan centra. To ne znači da u centru lokali nužno rade loše. Naprotiv, najuspješniji zagrebački restorani, poput Vinodola i Carpaccia, nalaze se u najstrožem centru. Skoro svi zagrebački fine dining restorani smješteni su u strogom centru ili blizu centra, kao i poneki barovi, street food lokali i slastičarne.
Međutim, zagrebački restoranski i barski život izvan gradskog središta sve je zanimljiviji, vibrantniji, bogatiji i privlači ogroman broj Zagrepčana koji žele izlaziti po svojim kvartovima. Nadalje, pojedini kvartovski restorani i barovi privlače goste iz cijelog grada.
Stoga smo odlučili objaviti ekstenzivni vodič kroz najbolje restorane, barove i slastičarne izvan šireg centra Zagreba, dakle izvan prostora omeđenog Petrovom crkvom na istoku, Britanskim trgom na Zapadu, Esplanadom na jugu, i Zvijezdom i Jurjevskom na sjeveru. Zagreb doslovno nikad nije imao više dobrih lokala izvan tih granica.
ManO2 Hrvoja Kroflina jedini je zagrebački fine dining koji se nalazi izvan središta grada. ManO2 je progresivni restoran s često briljantnom hranom i odličnom vinskom listom.
Vlasnik Tekke Mario Minder još je prije potresa i korone prepoznao prednosti kvarotvskih lokala pa se, eto, najbolji hrvatski japanski restoran smjestio u poslovnom bloku preko puta Green Golda.
Rougemarin je i dalje iznimno popularan, a Rougemarin Park dobrodošla je inovacija koja raznim gastronomskim i koktel programima pametno koristi lijepi veliki zeleni prostor ispod restoranske terase.
Najbolja zagrebačka pizzeria otvorena je prije više od dvije godine u novoj stambenoj zgradi u Branimirovoj, preko puta raskršća sa Zavrtnicom.
Vukušić na Žitnjaku jedna je od najpopularnijih gostionica u Zagrebu, s pametno složenim jelovnicima u raznim rangovima cijena: od musaka za četrdesetak kuna do skupe bijele ribe. Pred Vukušićem se katkad čeka u redovima.
Najnoviji zagrebački sushi bar namjerno je smješten izvan centra: razmišljalo se, naime, o jednoj lokaciji u strogom centru, da bi se vlasnici ipak odlučili za Kvatrić.
El Toro je jedini ozbiljan zagrebački latino restoran s izvrsnim interijerom, veoma dobrom poslugom, pametnom vinskom kartom i kompetentnim chefom.
Zlatna školjka sjajan je primjer tradicionalnog susjedskog restorana, gdje se gosti međusobno poznaju i gdje je u vrijeme ručka često nemoguće naći stol. Glavni su hit srdele i bakalar.
Budweiser je vjerojatno najpopularnija roštiljarna i zalogajnica u istočnom dijelu Zagreba. Za razliku od Vukušića koji radi samo po danu, Budwesier u normalnim, nepandemijskim okolnostima zna biti pun do kasno navečer.
Pizzeria Duksa već je cijelu vječnost najpopularniji lokal u Maksimiru. Druga ekspozitura otvorena je na Bundeku.
Bir je razmjerno velika craft pivovara sa školski pripremljenom pivničkom hranom i nešto steakova.
Izakaya je školski primjer restorana koji se premjestio iz centra u naizgled ne baš najprivlačniji kvart na svijetu, i kojem ide jako dobro, s nižim troškovima, nižim cijenama i sličnim menijem kakav je imao Time na uglu Petrinjske i Amruševe.
Prva zagrebačka pizzeria specijalizirana za pravu napoletanu ujedno je i jedan od prvih zagrebačkih lokala koji su načeli dominaciju ugostiteljstva iz centra grada.
Ova velika pizzeria s puno drugih solidno pripremljenih jela postala je središte kvartovskog javnog života. No, Public privlači i puno gostiju izvan zapadnog Zagreba.
Bastine velike terase na platou stambene zgrade blizu jezera pretvorile su se u omiljeno izletište/mjesto za izlaske lokalnih, mahom mlađih gostiju.
Simpatični, francuski inspirirani bistro s vlasnicom iz Francuske, godinama je toliko prepun da vikendom ne možete ni pomisliti na stol bez rezervacije.
Nedavno otvoreni bar i prostor za evente na samom Zapadnom kolodvoru ima valjda najspektakularniju terasu u Zagrebu smještenu odmah pored pruga po kojima voze putnički i teretni vlakovi.
Najbolja zagrebačka roštiljarna, smještena na livadi između Savske i Vukovarske, jednako je popularna od već davnog otvaranja do danas.
Balon je dobar primjer više, ambiciozne bistronomije na jednoj od ljepših zagrebačkih terasa.
Prije dvadesetak godina Karijola u Kranjčevićevoj izmislila je pokret zagrebačkih gastronomskih pizzeria.
Bar uređen poput tramvaja, i smješten blizu zadnje tramvajske stanice, poznat je po vrlo dobrim koktelima i niskim cijenama.
Slastičarna i kafić Ljupke Gojić priprema sasvim dobre klasične francuske kolače, uz solidan izbor pića. Jolie Petite spada jedan je od lokala koji su pokrenuli zagrebački kvartovski trend.
Bistro obitelji Mohor, vlasnika MIVE, svakodnevno toči više od 50 vina na čaše. Hrana je prilično decentna, a lokal je u vrijeme ručka gotovo uvijek prepun.
Most Unusual Garden dobar je koktel bar sa zaista atraktivnim vrtom.
Ova sve popularnija francuska slastičarna naglašava da koristi isključivo prirodne sastojke, i da ne upotrebljava aditive.
Šalša je postala ultrapopularna zbog svojih malo razrađenijih bistronomskih jela, koja se prodaju po iznimno prihvatljviim cijenama. Sad sve košta 44 kune, a prije pandemije sve je koštalo 39 kuna.
Il Secondo je već godinama uvjerljivo najbolji novozagrebački restoran. Terasa je neobično ugodna s obzirom na preprometnu lokaciju.
Riblji Bistro u južnom dijelu Remetinečke kuha izvrsna mala jela od plave ribe, sitne bijele ribe, školjki i glavonožaca, ali drži i vrhunsku oboritu ribu.
Batak blizu Hendrixova mosta izvrsno je uređen restoran koji unatrag par godina pozitivno redefinira pojam roštiljarne.
Kaiser uglednog sommeliera Marija Meštrovića prodaje popularne gablece, ali i vrhunsku ribu i rakove. Selekcija vina je uzorna.
Sigetski kiosk reperskog veterana Renmana uspio je preživjeti najgore dane pandemije. Nedavno smo ispred ovog simpatičnog mikrolokala vidjeli cijelu vojsku dostavljača.
Sjeverni Zagreb zapravo nema kvartovske lokale, zato što je skoro pola stoljeća bio kao gastronomsko izletište za goste iz cijelog grada. Danas se, međutim, većina tih lokala ugasila; na Gračanskoj cesti, primjerice, radi još jedino Stari Puntijar.
Okrugljak, pak, nikako ne možemo smatrati kvartovskim lokalom: on pripada onoj prethodnoj definiciji tradicionalnog zagrebačkog izletišta. Tako da u sjevernom Zagrebu vrijedi spomenuti tek pizzeriu Papavero na Mlinovima i odlično uređeni NPU Cafe na Šestinama, iz čijeg se vrta pružaju fantastični pogledi na Sljeme.