Jeste li ikad čuli za pizzu s parmiggianom? Mi nismo do danas, kad smo svratili na ručak u novu opatijsku pizzeriu Laurus. Pizzeria i bistro Laurus još je jedna reinkarnacija poznatog restorana Laurus u Villi Kapetanović, čija terasa na vrhu brijega gleda na veći dio Kvarnera.
Bistronomski dio menija sadrži nekoliko tipičnih hladnih predjela poput tartara od tune, nešto velikih salata, vrlo dobar rižoto od škampa plus par ribljih jela.
Pizze su spektakularne. Laurusove pizze peče tršćanski Talijan Giuseppe Perfido, specijalist pizze romane. Perfidova romana slasna je, mirisna, hrskava i elastična, gotovo perfektna. Nadjevi su, međutim, još bolji: nevjerojatno spektakularni i uvjerljivo najmaštovitiji u Hrvatskoj.
Pizza s parmiggisnom briljantna je kombinacija dva masovno popularna formata pa je samim tim neodoljiva. Romana sa sirovom plavom tunom generala Gotovine možda je najoriginalnija pizza u Hrvatskoj. Sočne, sirove fete masne tune izvrsno se slažu s vrućim, gotovo aromatičnim tijestom, dok veliki kapari, rikula i rajčice daju zanimljiv kontrast ribi i pizzi. Pizza s janjećim kobasicama još je jedna Laurusova autentična atrakcjja.
Vinska karta koja obuhvaća i Pol Roger i Billecart Salmon i neka od najboljih Toljevih vina, kao i klasične malvazije, daleko nadmašuje žanr pizzeria. Laurus čini samo jednu ozbiljnu grešku: pizze su definitivno prevelike.