Sinoć smo večerali u rovinjskom Cap Aureu (recenziju objavljujemo kasnije tokom dana ) gdje smo popili čašu šampanjca s Emanueleom Scarellom, chefom čuvenog restorana Agli Amici u Udinama, koji već dugo ima dvije Michelinove zvjezdice i ozbiljno konkurira za treću.
Gospodin Scarello rekao nam je da se rovinjski Agli Amici otvara prema planu, u ponedjeljak 28. lipnja u novoj rovinjskoj marini. Scarello je petnaestak minuta s iskrenim entuzijazmom govorio o izvrsnim gastronomskim značajkama lokalne ribe, mesa i i povrća: oduševljen je Dobravčevim rajčicama, novigradskim jakovskim kapicama, triljom od kamena i creskom janjetinom, a o Kumparičkinim i Latusovim sirevima održao je kratak i euforičan solilokvij.
Agli Amici imat će nekoliko degustacijskih jelovnika, među kojima je jedan posvećen Rovinju, a jedan Istri. Skoro svi sastojci bit će lokalni, a vinska karta velikim će se dijelom zasnivati na istarskim i drugim hrvstskim vinima
Dolazak Agli Amici u Rovinj podiže istarsku gastronomiji na višu, svjetski prepoznatljivu razinu, budući da Scarello ima uzornu međunarodnu reputaciju. Scarella je u Istru doveo Jeffrey Vella, njegov dugogodišnji prijatelj i direktor hrane za svih 128 Maistrinih restorana.