Sladoledi nam nikad nisu bili toliko neophodni. Bespredmetno je objašnjavati zašto. Stoga smo izabrali desetak zaista dobrih pakiranih sladoleda koji se mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama, slastičarnicama ili u supermarketima . Neki od njih, poput Le Kolačeva portfolia, Torterie Macarona i Häagen-Dazsa dostupni su i u kafićima, restoranima ili sladoledarnicima, a Häagen-Dazsova sladoledarnica kraj Cheese Bara u Cesarčevoj ulici primjer je kako treba izgledati privlačan ice cream parlour.
Aposlutni šampion našeg izbora, ova posve originalna linija sladoleda nastala je na inicijativu vlasnice Medenka Ivane Baković. Kao slastičarka koja je pokrenula današnji trend zanatskih sladoleda u Hrvatskoj, gospođa Baković je znala da s mliječnom bazom kakvu imaju Vedrine može napraviti premium sladolede koji mogu istodobno biti masovno popularni i ozbiljno zaći u područje gastronomije. Napravili su pet okusa, yuzu s ličkim sirom basom, lički frozen yoghurt od kisel’ne s višnjama i čokoladom, čokoladnog jogurta s malinama i tekućeg jogurta s jagodama te dvije verzije sladoleda od varenike, sa sastojcima splitske torte i s lješnjacima i čokoladom. Sladoledi Vedrina i Medenka među skupljima su u ovom izboru, ali za svaku kunu vrijede još barem 50 lipa. Yuzu Basa je veliki, bogati, gusti sladoled američkog stila s izraženim egzotičnim citrusnim okusima i moćnim, mliječnim kiselo-slankastim okusom ličke base koju su u Medenku pripitomili tek toliko da dobiju izvrsnu domaću verziju cheesecake sladoleda s jakim i prirodnim okusom pravog sira. Lička kisel’na je lagani sladoled u kojemu se osjeti samo delikatna kiselina, puno svježine i iznad svega energizirajući okus fermentiranog mlijeka koji zaslađuju samo višnje i čokolada. 58 kuna 500 ml
Tiramisu Roberta Hromalića impresionira preciznim odabirom tekstura. Naime, većina sladoleda prvo su hladni i čvrsti, više ili manje kristalizirani, da bi poslije par minuta postali kremasti. Dodatnu teksturu daju smrznuti komadići voća ili čokolade, i ona je uvijek slična. Međutim, kod Le Kolačeva Tiramisua dodatnu teksturu osigurava fino zrnati kakao, koji zaista asocira na klasični tiramisu. Le Kolačev tiramisu ukusan je moderni sladoled s nostalgičnm retro detaljima. 67 kuna za 500 ml
Ovo je najjednostavniji sladoled na svijetu. I prilično je izvanredan. Häagen-Dazsova vanilija, bez ikakvih dodataka, fantastična je ledena krema s jakim, čistim okusom vanilije. Vanilija je valjda najklasičniji sladoledni okus na svijetu. Häagen-Dazsova Vanilla svijeta je, blještava, optimistična i nasmijana kao, recimo, glas Cindy Lauper u vječnoj Girls just wanna have fun. Zanimljivo je da je Vanilla, kad se pojavila u sadašnjem izdanju, prije tri godine, izazvala doslovno milijun negativnih reakcija dugogodišnjih Häagen-Dazsovih obožavatelja. Radilo se o reakciji na veći postotak ekstrakta vanilije i manji postotak slatkog vrhnja nego u ranijim varijantama. No, danas je Vanilla ponovo među najomiljenijim Häagen-Dazsovim sladoledima 45 kuna za 460 ml
Hromalićevv sladoled od maliana s mascarponeom ima lijepu, prepoznatljivu ljetnu voćnu notu i neodoljivo kremastu teksturu. Međutim, blago je presladak za sladoled kojim treba dominirati crveno, kiselkasto voće. 72 kuna, za 500 ml
S ovim sladoledima u pakiranjima od 310 mililitara Magnum doslovno poručuje da je jedenje sladoleda fizički užitak. Cijela kutija iznutra je obložena čokoladom koju morate zdrobiti da biste došli do sladoleda. Ugodno krckanje čokolade uvod je u voćnu kremastu divotu od maline u sredini. Nažalost, ovaj okus sve rjeđe pronalazimo u trgovinama. Ne naiđete li na malinu, odličan je i Badem. 49 kuna za 310 ml
Linija ručno rađenih sladoleda u pakiranjima za supermarkete promijenila je poziciju Torterie Macarona na hrvatskom tržištu. Ne samo zbog drugog formata, već zbog kvalitete. Torterie Macaron dolaze u popularnim okusima poput Snickerita, Ferrerita i Mozarta, ali i puno ozbiljnoj pistaciji, bourbon vaniliji i slanoj karameli. Nova pakiranja u nižim i širim čvrstim kutijama pogodnija su za višestruko konzumiranje i slaganje u frižideru, a naš favorit od samog početka ove linije je Lješnjak, najukusniji i najorašastiji sladoled od lješnjaka koji smo dosad mogli kupiti u hrvatskim supermarketima. Drugi veliki adut Torterie Macaron sladoleda je cijena. Iako su po okusu i teksturi bliži Magnumu, koštaju otprilike koliko i King. 39,99 za 500 ml
Američki Halo Top začetnik je kategorije guilt free sladoleda. Što se tiče kalorija, masnoća i šećera Halo Top je besprijekoran, ali svi njegovi okusi (karamel i morska sol, crumble od borovnice, peanut butter cup, chocolate chip cookie dough, gooey brownie) imaju taj tipično američki slatko-slani stil koji ne mora odgovarati svačijem ukusu. Vanilla bean je prvi, kultni i zapravo najbolji Halo Top. Jednostavan, elegantan, fantastične, skoro pjenaste teksture idealan je sladoled za svaki dan i podloga za milijun dodataka. 44,99 kuna za 473 ml
Ovaj novi brend sladoleda svojevrsni je dark horse našeg izbora. M&M, obiteljsku kvartovsku slastičarnu u Rudešu, vodi Martina Dumančić s bratom Marinom, a njihov se savjesni zanatski pristup vidi u novoj liniji pakiranih sladoleda koju su nedavno uveli. Da ne pate od uobičajenog viška šećera, M&M sladoledi bili bi višlje na listi. U M&M sladoledima badem je pravi badem, banana je prava banana, kad na kutiji piše pistacije u sladoledu je osjetna količina paste od pistacija a ne promili. Iza naziva sladoleda su zanimljive istinite priče, a najbolji dojam je ostavio Ribafish, nazvan po omiljenom blogeru i TV voditelju Domagoju Jakopoviću, koji pršti okusima svježe crvene naranče. Sladoledi se rade u slastičarnici i šokiraju na licu mjesta, pa kod kuće, deset minuta nakon što ga izvadite iz zamrzivača, imate svježi veseli sladoled. 42 kune za 300 ml
High Life je najbolji Ledov proizvod unatrag puno, puno godina. Radi se o niskokaloričnom sladoledu, koji ima okus i teskturu skoro kao pravi sladoeld. Čokoladna verzija, sa samo 99 kalorija na 100 grama, daleko je najuspješnija. 30 kuna, za 500 ml