Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VEDRAN JAKOMINIĆ Situacija s radnom snagom je noćna mora. Ljudi su otišli zbog lošeg upravljanja pandemijom

vedran-jakominic

Noćna mora. Tako je situaciju s radnom snagom u turističkoj sezoni sažeo Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre (UUKI). U izjavi za Novi list, Jakominić je rekao da toliko nedostaje kuhara, konobara i pomoćnog osoblja, da tržišta pravila više ne važe. Tko god može naći radnike, u ovom bi ih trenutku platio zlatom, kaže Jakominić. Kao glavni uzrok za ovo stanje navodi način na koji je Vlada upravljala pandemijom.  

“Država je bila jako dugo zatvorena i kadar koji je i radio u turizmu nije bio u mogućnosti živjeti s 4.000 kuna. Oni su promijenili struku, a dio njih i državu”. Ugostitelji su tek od 1. lipnja mogli početi raditi i Hrvatska je prije nepunih tjedan dana ušla na zelenu listu ECDC-a.

“Kasno smo dobivali informacije, nitko nije znao što će biti do pet dana prije promjene mjera, i to je situacija u kojoj ne možete planirati kadar. Kada počnete tražiti kadar na polovini sezone, onda naravno do njega ne možete doći jer je otišao u druge djelatnosti ili u inozemstvo,” kaže Jakominić,

Isto vrijedi i za sezonce iz susjednih zemalja, koji su u velikom broju otišli raditi u Austriju i Njemačku. Jakominić tvrdi da država radi “nenadoknadivu štetu ovako visokim PDV-om u turizmu”. Prema većini procjena, hrvatskom turizmu u ovom trenutku nedostaje oko 30 tisuća radnika. 

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

VEDRAN JAKOMINIĆ Situacija s radnom snagom je noćna mora. Ljudi su otišli zbog lošeg upravljanja pandemijom

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min