“Ovo je još stari jelovnik. Od 1. rujna sve se mijenja,” rekao nam je danas Baltazarov maitre d’. Zatim smo u Baltazaru naišli na sommeliera Gorana Petrića, trećeplasiranog na državnom prvenstvu prije tri godine. Gospodin Petrić, koji se prije par tjedana pridružio Baltazarovom timu, također je najavio promjene od 1. rujna, govoreći, naravno, o svom sektoru.
Baltazar na Novoj Vesi jedan je od najtradicionalnijih zagrebačkih restorana. Baltazar se afirmirao roštiljem krajem osamdesetih godina, a zatim, prije dvadesetak godina i svježom ribom. Neko je vrijeme držao akvarij s jastozima.
Ostali elementi menija slagali su se oko roštilja, steakova i ribe, ali je kuhanje uvijek ostajalo vrlo bazično: tafelspitz je vjerojatno najkompleksnije jelo ikad pripremljeno u Baltazaru. Sada ta era obilne jednostavnosti prestaje, što ne znači da Baltazar gubi karakter nacionalnog i tradicijskog restorana. Naprotiv.
U glavnoj sali, onoj s teškim drvenim namještajem i šestinskim ukrasima, i dalje će se posluživati nacionalno inspirirana jela. Novi chef Matija Bregeš (ex Boškinac) za glavnu će salu kuhati elaboriranu tradicijsku hranu, koja će predstavljati modernu poveznicu s klasičnim Baltazaron.
U blagovaonici preko puta, gdje se dugo godina nalazio riblji restoran a donedavno japanski Hanami, gospodin Bregeš bavit će se fine diningom i degustacijskim jelovnicima. Gastronomska obnova Baltazara u dva smjera jedan je od najambicioznijih restoranskih projekata u Zagrebu. Danas smo, inače, sa starog menija ručalivrlo ukusne tagliatelle s velikim repovima škampa, kuhane s dosta robusnim temeljcem od škampa.