Danas smo se odšetali na rani ručak u pivnicu Bir u Harambašićevoj ulici, planirajući naručiti salatu s biftekom ili nešto slično. Listajući jelovnik, za oko nam je zapeo kraljevski ražnjić: biftek, teletina, piletina, zelena i crvena paprika. Vrlo dobro, pomislili smo. Ovo još nismo probali, a sadrži tek malo crvenog mesa, nešto bijelog mesa i nešto povrća. Ako ražnjiću dodamo neku malu svježu salatu, imat ćemo nutricionistički optimalan ručak. Pa smo naručili kraljevski ražnjić.
Ovdje je važno naglasiti da su u Biru porcije uvijek bile normalne; Bir nikad nije pripadao zagrebačkom ugostiteljskom undergoundu, koji se ponosi pljeskavicama od pet kilograma. I onda je na stol stiglo gigantsko jelo s fotografije. Ono nije namijenjeno za dijeljenje. Gargantuovski ražnjić poslužuje se za jednu osobu.
Nismo znali što da mislimo o dugom nožu nabodenom s deset ili dvanaest velikih režnjeva mesa i puno paprike, okruženom s jedno pola kilograma izvrsnog pečenog krumpira s ružmarinom. Pojeli smo, nažalost, dvije trećine mesa i oko trećinu krumpira tako da ćemo u idućih 48 sati jesti samo sirovo povrće.
Najneobičnija od svega je činjenica da su različite vrste mesa bile optimalno pečene; govedina nije bila isušena a piletina nije bila polusirova, nego baš lijepo pečena i sočna.
Kraljevski ražnjić u Biru idealno je jelo za boksače koji nabijaju masu za višu kategoriju, za rudare i varioce u brodogradilištima, i za sve one koji žele osjećaj da su dobili vrijednosti za novac kad plaćaju račun, pa zadovoljno konstatirati: “Baš smo dobro prošli.” Ova razlomljena i ukusna gromada mesa, povrća i ugljikohidrata košta, naime, samo 87 kuna.