Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Danas smo u jednoj otmjenoj zagrebačkoj slastičarni probali dva kolača koja spadaju među najgore u gradu

slasticarnica

Ne želimo imenovati lanac slastičarnica o kojem je riječ, jer ondje nismo ništa probali već pet godina pa je naše današnje iskustvo  možda tek izolirani eksces. Radi se o trendovskom lancu, gdje kolači koštaju između 17 i 25 kuna i relativno dobro izgledaju.

U nedjelju oko tri popodne vraćali smo se iz šetnje, pa smo svratili u slastičarnu i uzeli za van dva zanimljiva kolača:švedsku tortu i pirovu pitu s jabukama.

Švedska torta koja izgleda izgleda kao pita, punjena je pečenim breskvama, što je optimalno za ljeto. Pita s jabukama ne puni se ribanim jabukama nego kriškama jabuka, kao u tarte tatin.

E sada, kad smo došli doma, a stanujemo oko osam  minuta hoda od slastičarnice, švedsku tortu nismo mogli izvaditi iz plastične kutije jer se na prvi dodir raspala, kao da je napravljena od pijeska. Sam okus bresaka, očito iz kompota, bio je solidan, pun, premda donekle konzerviran, ali tijesto oko bresaka potpuno je nepodnošljivo i po teksturi i po okusu. Osim što se raspalo, ljepljivo je preslatko, kao da naručite baklavu u nekoj starinskoj slastičarni. Pa je švedska torta završila u smeću poslije drugog griza.

Pirova pita s jabukama imala je nešto  konzistentnije tijesto koje je, međutim, opet bilo puno više gnjecavo nego hrksavo. Tijesto za pitu moralo  bi biti hrskavo, bogato  i sočno, a ne mokro i gnjecavo. Okej, možda se s pirom ne može napraviti pravo tijesto za pitu, ali zašto onda forsirati pir? Zbog trenda zdravih kolača?

Drugo, jednako loše, jabuke  za pitu trebale bi biti reske poput, recimo granny smitha. Ove su jabuke bile slatke i umorne, bez ikakve  vibrantnosti.  Pirova pita s jabukama završila je u kanti nakon trećeg griza.

Zaista ne znamo što se  trenutno događa s tim lancem slastičarni. Jesu li nam poslužili stare kolače, ili nemaju kontrolu kvalitete ili je glavni slastičar zbrisao na sezonu, negdje prema jugu. Ali radilo se o kolačima koje bi svaki ozbiljan kućni kuhar bacio kao neuspjele umjesto da ih posluži gostima, i o najbedastije potrošenih 48 kuna u bilo kojem zagrebačkom lokalu.

Naposljetku, poslije ovog  neugodnog iskustva kolači iz starinskih slastičarni, onih gdje je sve po sedam kuna, doimaju se nekako privlačnijima. 

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Danas smo u jednoj otmjenoj zagrebačkoj slastičarni probali dva kolača koja spadaju među najgore u gradu

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min