Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tori je dosad najbolji street food restoran Vida Nikolića i jedan od uspješnijih primjera novog vala kvartovskih restorana

TORI

Vid Nikolić kuhao je svugdje; U Timeu, u 50-ju, na adventskim kućicama, u porečkom Chilli Fusionu, splitskoj Kinoteci, zadarskom Maguru, u zagrebačkom Soi Fusionu. Između chefovsko-konzultantskih mandata gospodin Nikolić putovao je Azijom i usavršavao se u vještinama street fooda.  Sada, pošto je otvorio Tori u Španskom, Vid Nikolić kuha bolje nego ikad.

Tori Street Food posve je goli restoran. U njemu nema ničega osim hrane i nekoliko vrsta piva. Nema vina (bočice od dva deci ne računamo pod vino) nema koktela, nema jakih pića, čaše su plastične. Ali, hrana je fantastična. Intenzivnija, preciznija i zanimljivija nego u drugim restoranima gdje je Nikolić radio, čak i ako su na meniju ista jela.

Sinoć smo na platou između velikih stambenih blokova  na Trgu Ivana Kukuljevića pojeli karaage bao, s hrskavom piletinom, mladim lukom i majonezom od wasabija, da bi nastavili s kung pao svinjetinom koja je sama po sebi razlog da otpujtujete u Špansko, zapadni zagrebački kvart koji smo katkad znali nazivati bližim Ljubljani nego središtu Zagreba.

Kung pao svinjetina eksplozivna je kombinacija gotovo rastopljenog zapečenog mesa, crumblea od čvaraka, kikirikija i lješnjaka, mladog luka, coleslawa i kimchija, što je sve položeno na perfektno skuhanu sushi rižu. Glazura je fantastična, meso ima slatki okus svinjetine i topi se u ustima, kimchi je ukusan i blag, coleslow osvježavajuć i bogat. Svi su okusi sjajno povezani, a svaki se opet osjeti zasebno. Golema porcija košta 75 kuna.

Uz sav naš respekt prema tajlandskim divotama  gospođe Saralee s Iblerova trga, Nikolićev  kung pao trenutno je najuzbudljivije azijsko street food jelo koje se priprema u Zagrebu.

Poke od tune bio je standardno dobar, s vrlo mnogo đumbira i algi, i zaista jako ukusnim kockicama tune. Tori Street Food nudi i više Nikolićevih klasika, poput dan dan noodles ili zelenog currya, a jelovnik će se proširiti ramenom i još nekim složenijim jelima.

Oblilnu i izvrsnu večeru, s četiri piva (dva Zmajska , jedno iz Varionice plus Singha), platili smo 290 kuna, što je izvrsna vrijednost za novac. Tori Street food nalazi se u samom središtu javnog života jednog od najvećih zagrebačkih kvartova. “Nisam imao pojma da toliko ljudi stanuje u Španskom. I odlično su nas prihvatili,” kazao nam je gospodin Nikolić poslije večere.

TORI

Ne samo da mnogo Zagrepčana ondje stanuje, nego ti ljudi žive vani. Špansko nije nikakva depresivna spavaonica. Na velikom trgu između još većih zgrada smjestilo se niz terasa s različitim sadržajima, uključujući i legendarnu Činkicu, i sve su oko pola deset navečer bile prepune.

Atmosfera je vesela, energična, poticajna i zapravo se ne razlikuje od atmosfere večernjeg izlaska na Cvjetnom trgu, samo što je mnogo opuštenija.

Kvartovski ulični život definitivno je sve popularniji. Zagrebačka se ugostiteljska scena drastično decentralizirala, a Nikolićev Tori jedan je od uspješnijih primjera otvaranja gastronomski vrijednih lokala u četvrtima udaljenima od centra grada. 

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Tori je dosad najbolji street food restoran Vida Nikolića i jedan od uspješnijih primjera novog vala kvartovskih restorana

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min