Braća Roca objavila su otvorenje novog restorana u Gironi. Za razliku do vrhunaravnog El Cellera, novi restoran, znakovito nazvan Normal, ide u drugu krajnost. Bavi se “izravnom, sponatnom kuhinjom.” Što chefovima iza jednog od najinovativnijih i najekskluzivnijih restorana na svijetu znači normalno?
Ukusna, razumljiva, poznata bazična jela. Kuhinja koja podsjeća odakle potječemo i naglašava intuitivnu gestu kuhanja na otvorenoj vatri, mirise kuhinje iz dalekih vremena. To je, objašnjavaju braća Roca, kuhinja kriške, komada, soka, bogata i puna. “Normalno da želimo dijeliti okusno nasijeđe naše kulture,” kažu. Naravno, ova prividna jednostavnost nije ništa drugo nego pročišćena složenost. Izazov prirodnog, starinskog kuhanja chefovima drilanima na akademijama i u kuhinjama Michelinovih restorana.
Cilj ovog novog obiteljskog starupa je “predstaviti naslijeđe triju generacija našeg fantastičnog tima,” kažu braća Roca, “Kuhinjom zemlje, majki, žena, matrona, generacijsko svjedočanstvo od naše bake Angelete i majke Monserrat Fontané do novog naraštaja naše chefice Elisabet Nolle. Počinjemo ovu fazu u prekretničkom trenutku za društvo. Nakon zravstvene, vrijednosne, društvene i egistencijalne krize, želimo utježiti dušu i ponovno otkriti radost. Kuhinja je katlaizator osjećaja, ukusna gozba koja stvara trajne veze.”
Ovaj pristup, više emociju, slijedi i vinska karta Normala, puna lokalnih etiketa iz okolice Girone ali i specifičnih vina iz Burgundije, Priorata, Rioje, Loire, Pfalza, Jure i Champagne. Unutarnje uređene potpsiuje Andreu Carulla, inspiracije su održivost, bliskost, želja za bezvremenim, sve što bismo ugurali pod pojam normalnog kao suprotnosti trendovima, žurbi, tržišnom diktatu. Materijali su napravljeni u sklopu projekta Roca Recicla, podovi su od vapnenca, u toaletima nema pipa nego “voda teče iz zida”, u pločicama su školjke koje omogućavaju osvjetljenje…Restoran će raditi u zero waste režimu, a gotovo sav inventar nabavlja od lokalnih obrtnika.