U prvom tjednu kolovoza Zagreb je uvijek prazan i pust. Bar naizgled. Ovog bi ljeta Zagreb trebao biti osobito prazan i pust jer nema mnogo turista, a skoro svi su Zagrepčani na moru. I skoro svi restorani su zatvoreni: ne radi čak ni Carpaccio, koji je uvijek radio tijekom ljeta. Ne radi Theatrium, ne radi Izakaya. Nav je na moru, Tekka radi samo za ručak, El Toro je na praznicima, Zlatna školjka zatvorila se do 20. kolovoza, Burgeraj do 16. kolovoza, čak je i zalogajnica Kod Šime otišla na kolektivni godišnji.
Budući da je Zagreb ipak velik grad, nije baš potpuno pust i prazan, u što smo se uvjerili sinoć kad smo u Teslinoj jedva pronašli stol za večeru. . Dapače, restorani i barovi koji rade, rade izvrsno. Evo, dakle, kratkog vodiča kroz Zagreb na vrhuncu ljeta.
Ljetne su večeri idealne za uživanje u visokoj kuhinji u elegantnom ambijentu terase Oleander
Uz pouzdanu nacionalnu kuhinju, Vinodol nastavlja osvježavati meni novim kreativnim jelima poput salate od tatakija od tune s majonezom od kopra. Na prošlom je tjednom meniju briljirao morski pas s grahom.
Najsjenovitija zagrebačka terasa odličan je zaklon od vrućine za ljetni ručak
Jedina hrvatska pizzeria koja se uspjela uvrstiti među 50 najboljih pizzerija u Europi (izvan Italije) radi, srećom, cijelo ljeto.
Ovaj zanimljivi restoran južnoindijske kuhinje sinoć je bio ugodno popunjen.
Al Dente peče izvrsnu pizzu s visokim rubovima. Na pasti bi još morali raditi.
Korčula je sve ambiciozniji riblji bistro s prilično kompetentnim izborom vina
Najbolji zagrebački bistro, uz Mali bar, ima terasu koja se ponaša kao ruža vjetrova. Kad je svugdje u centru mirno, ondje žestoko puše , što je super za suptropsku zagrebačku klimu.
Sinoćnji Bellini na Remizi prilično nas je impresionirao, pa smo u manje od pola sata popili dva. Landsky je hiperprofesionalan i jeftin .
Bar miksologa Dominika Bečvardija i Mišela Posavca otvoren prije dva mjeseca, pridonio je pretvaranju Trešnjevka u središnjicu zagrebačke koktel scene.
Blend Bar preko puta zgrade Hrvatske elektroprivrede, otvorio se prije dva tjedna. Riječ je o još novom baru, prvom samostalnom projektu poznatog barmena Filipa Lipnika, što je samo po sebi dobra vijest.
Le Bistro je novom vinskom kartom, s puno interesantnih vina na čaše uključujući Tomčev Marany, postao i jedan od boljih zagrebačkih vinskih barova.
Cheese Bar, s najmanje pedesetak domaćih vina na čaše, uvijek je pun, pa tako i u prvom tjednu kolovoza.