Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

AKTIVIZAM SA ZVJEZDICAMA Dominique Crenn vraća meso na menije. Ali meso iz laboratorija

crenn-prezentacija

Atelier Crenn u San Franciscu još je jedan među najboljim restoranima na svijetu koji je na meni uvodi meso iz laboratorija. U ovom slučaju, vijest ima dodatnu promotivnu težinu za rastuću industriju nadomjestaka za meso. Dominique Crenn, jedna od najboljih chefica na svijetu i zasigurno najveća aktivistica među njima, prije nekoliko je godina potpuno ukinula meso u restoranu, u znak prosvjeda protiv neetičnih praksi uzgoja životinja na farmama.

Sada se meso vraća u drugom, obliku, kroz njenu suradnja s brendom Upside Foods (bivši Memphis Meats) koji proizvodi piletinu iz matičnih stanica. Crenn tvrdi da je njihova piletina toliko dobra da ju je “momentalno transportirala za stol njene bake,” rekla je za Forbes, “Tako dobar i čist okus ima.” 

Blistava recenzija jedine američke chefice s tri Michelinove zvjezdice nova  je potvrda za Upside Foods, koji smatraju jednom od najzanimljivijih tvrtki u novoj generaciji proizvođača mesa. Osnivačica startupa je Uma Valeti, po struci kardiologinja, koja je u praksi na klinici Mayo i drugim angažmanima godinama radila s matičnim stanicama. Kako kaže, “ubrizgavala je matične stanice u srca pacijenata da im ponovno izgradi srčani mišić.” Tako je dobila ideju o proizvodnji mesa iz matičnih stanica.

Tvrtku je osnovala 2016. godine i evo, pet godina kasnije, njihov Upside Chicken ulazi u prvi restoran s tri zvjezdice. Dominique Crenn kaže da je odlučila vratiti meso na meni kako bi potaknula razgovor o budućnosti hrane. Život bez mesa nije za našu civilizaciju, nutricionistički, kulturno ni sociološki. Uma Valeti to sažima ovako: “Meso je osnova prehrane za više od 90 posto ljudi diljem svijeta. Okuplja ljude. Dio je naše kulture i tradicije tisućama godina. Kako zemlje postaju sve bogatije, prvo što ljudi kupuju je meso za svoje obitelji. Povezano je s dobrom prehranom i zdravljem. Meso jedemo nekoliko puta dnevno.”

I to izaziva probleme s održivošću prehrambenog sistema, okolišem i mnogočim drugim. Biljne imitacije mesa i meso dobiveno iz matičnih stanica, bez ubijanja životinja, nameću se kao rješenja za budućnost. Slavni chefovi, pokazalo se nažalost, ne mogu učiniti ništa osobito bitno za poboljšanje u globalnom prehrambenom sistemu. Ali mogu puno učiniti lokalno, kao promotori novih ideja i istraživači krajnjih mogućnosti namirnica, koje u njihovim zajednicama jednoga dana mogu postati dio nove kulture hrane..  

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

AKTIVIZAM SA ZVJEZDICAMA Dominique Crenn vraća meso na menije. Ali meso iz laboratorija

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min