Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo ribeye steak Braće Pivac. Žilav je do ruba jestivosti

Svakako je dobro što je hrvatska mesna industrija shvatila da treba prodavati konfekcionirane komade mesa, pa su sada police u supermarketma pune raznih rezova govedine, svinjetine i teletine spremnih za pečenje.

U taj su se trend uključila i Braća Pivac: riječ je o velikoj mesnoj industriji iz Vrgorca, koja je također većinski vlasnik Kraša i vlasnik dubrovačkog hotela Petka. Ovih smo dana u kvartovskom samoposluživanju vidjeli njihove ramsteke i ribeye steakove.

Ramstek košta oko 130, a ribeye oko 180 kuna za kilogram. Steakovi su teški između 300 i 400 grama, što znači da su optimalno pogođeni za dvoje ljudi s umjerenim apetitom ili za jednog Pantagruela.

Steakovi su otkošteni, a goveda su rođena u Mađarskoj i tovljena i ubijena u Hrvatskoj. Steakovi se prodaju u suvremenim skinpack omotima, koji zaista omogućuju produženu svježinu mesu i ribama. I tu prestaju komplimenti.

Steakovi Braće Pivac naprosto ne valjaju. Ribeye od oko 350 grama prvo smo doveli na sobnu temperaturu. Zatim smo ga pekli na užarenoj tavi od gusa, prekrivenoj tankim slojem gheeja, masnoće koja podnosi iznimno visoke temperature . Steak smo pekli do srednje razine (znači medium, a ne medium rare) pa smo ga odmarali par minuta.

Dobili smo govedinu lijepog ružičastog presjeka, sa snažnim okusom crvenog mesa i Maillardove reakcije, i s grozno žilavom teksturom. Ribeye Braće Pivac naprosto nije meso za pečenje, nego za dinstanje ili kuhanje, jer je žilav do sasvim rubne jestivosti; kao da pokušavate prožvakati gumu s nešto mesnih vlakna.

Dobili smo govedinu lijepog ružičastog presjeka, sa snažnim okusom crvenog mesa i Maillardove reakcije, i s grozno žilavom teksturom. Ribeye Braće Pivac naprosto nije meso za pečenje, nego za dinstanje ili kuhanje, jer je žilav do sasvim rubne jestivosti; kao da pokušavate prožvakati gumu s nešto mesnih vlakna.

Na kraju, umjesto da uživate u bogatom okusu mesa, osjećate neugodan napor u zubima. Ribeye Braće Pivac drugorazredan je i precijenjeni proizvod. Umjesto ove žilave govedine, za ponegdje manju a najčešće istu ili malo višu cijenu možete dobiti prvorazredni biftek. Ovaj je ribeye i gastronomski i komercijalni promašaj.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Probali smo ribeye steak Braće Pivac. Žilav je do ruba jestivosti

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min