Danas smo poslije skoro tri mjeseca pauze u Sparu u Banjavčićevoj ponovno vidjeli i odmah kupili Baranjski kulen. “Dobili smo ga prekjučer, ali zasad ne možemo naručivati. Još ga nema dovoljno u našem sustavu,” kazala nam je susretljiva prodavačica.
Baranjski kulen vjerojatno je najbolji suhomesnati industrijski proizvod u Hrvatskoj. Svatko tko je posjetio Beljevu tvornicu Baranjskog kulena u Belom Manastiru, mogao se uvjeriti da se Baranjski kulen usprkos golemom, industrrijskom opsegu proizvodnje, zapravo radi manufakturno. Svaka faza proizvodnje Baranjskog kulena je doslovno ručni rad a kulen, koji se sastoji samo od mesa s malo masnoće, crvene paprike i soli s vrlo malo dodatnih začina, suši se minimalno tri mjeseca u pravoj pušnici, na dimu bukovine.
Zbog tako rigoroznog proizvodnog procesa Baranjski je kulen skuplji od svih drugih industrijskih kulena u Hrvatskoj; danas se u Sparu prodavao za 180 kuna za kilogram. Ali je i ukusniji, pa na na natjecanjima osvaja zlatne medalje, skupa s kulenima malih privatnih proizvođača iz Slavonije i Baranje.
Prije nekoliko mjeseci Belje je promijenilo sustav distribucije, pa su iz Sparovih i Intersparovih supermarketa nestali i Baranjski kulen i Baranjska kobasica i Baranjska slanina. Ovih dana sva se ta delikatesna roba počela vraćati u Sparove dućane, što je veoma dobra vijest za ljubitelje dobrog kulena i slanine.