Cosmpolitani su tekli u potocima dok su se prve sezone Seksa i grada tetovirale u našu svijest, zajedno s imenima dečki Carrie Bradshaw. Danas Cosma nigdje nema. Danas se pije gin, godinama zaboravljen i zaguran u engleske humorističke serije, traže se odležani premium rumovi, raste oduševljenje rijetkim bitterima. Novorođeni ljubitelj mediteranskog džina više ne bi podnio prizore iz Cocktaila s Tomom Cruiseom (kad ste zadnji put naručili Sex on the Beach?) Scena koktela eksplodira nevjerojatnom brzinom, zahvaljujući generaciji barmena koji su ozbiljnim pićima i sofisticiranim okusima počeli deprogramirati publiku godinama naviklu na sladunjavi kič. Knjige o koktelima i žestokim pićima jedan su od najbrže rastućih segmenata u izdavaštvu, pa je ove jeseni najavljen rekordni broj naslova koji bi mogli postati bestselleri. Većina knjiga pisana je za početnike, amatere i entuzijaste. Neke knjige, Japanski whisky i Amaro primjerice, sigurno će postati obavezno štivo i za barmene, a neke poput revidiranog izdanja Imbibe, to odavno jesu.
Bourbon – Uspon, pad i preporod američkog whiskeya
Bourbon, piše u najavi ove knjige, nije samo lakohol. Ta jantarna tekućina duboko je usađena u američku kulturu i isprepletena s američkom poviješću. Nagrađivani autor i stručnjak za whiskey Fred Minnick prati povijest bourbona od 18. stoljeća i doseljenika iz Irske Škotske i Francuske koji su osnivali prve destilerije, do današnjeg buma. Najvrjedniji dio knjige su stručni i povijesni detalji poput okolnosti u kojima je američki Kongres donio zakon o zaštiti whiskeya, analize razvoja destilerija ili detalja koji nakon puno godina rasvjetljavaju sporove oko autorstva izuma koji su stvarali ovu veličanstvenu industriju.
O ovoj knjizi se priča “Povijest bourbona puna je neugodnih istina i legendi izmišljenih da i prikriju. Minnick otkriva konflikte i neuspjehe kroz koje priča o bourbonu dobiva značaj koji zaslužuje”.
A Proper Drink
Knjiga o preporodu scene koktela počinje u Rockefeller Centru 1987. u Rainbow Roomu koji se upravo otvara nakon dvije godine pauze. Barmen Dale DeGroff napunio je listu koktela receptima iz zaboravljenog remek djela Jerryja Thomasa “How to Mix Drinks” iz 1862. i jedva nalazi sastojke, u New Yorku nema maraschina, nema falernuma. Trideset godina kasnije, svaki supermarket drži stvari koje je DeGroff mukorpno nabavljao. U međuvremenu, DeGroff je postao prvi celebrity barmen. Probati njegov koktel u Rainbow Roomu bilo je pitanje hedonističkog statusa. Ali trendove su diktirali lanci jeftinih lokala koji su izbacivali mase slatkih voćnih koktela. Kako je iz groznih T.G.I Fridaysa nastao novi pokret barmena koji je vratio ozbiljnost koktelima i tko su ljudi koji su počeli opismenjavati publiku o omjerima, tehnikama i klasičnim pićima, izmišljali nove vrste barova ali i izmišljali neke od najgorih stvari u povijesti koktela (martini s crnilom od sipe), otkriva ova ambiciozna pripovjetka koja nije dobila baš najbolje recenzije za kvalitetu pisanja, ali je puna zanimljivih podataka i ima 37 recepata za koktele.
O ovoj knjizi se priča: “Nestrukturirano pripovjedanje i plošnost velikog broja likova koji se pojavljuju mogli bi vam izazvati mamurluk
Whisky Japan
Japanski whiskey konačno dobiva priznanje koje zaslužuje. Ako je i počeo oponašanjem škotskih whiskeya, danas ima posebno i jedinstveno mjesto na tržištu. Japanski whiskeyji proizvode se gotovo cijelo stoljeće i osvajaju nagrade ali su većini i dalje enigma. Ovo je dosad najtemeljitija knjiga o njima ika objavljena na engleskom jeziku u kojoj ugledni stručnjak Dominic Roskrow otkriva srž japanske proizvodnje. U knjizi su opširne bilješke s kušanja, posebne liste rijetkih japanskih whiskeya, intervjui s najvažnijim proizvođačima, barmenima i kritičarima, vodič za najbolje barove na svijetu za japanski whiskey i savjeti za posjete japanskim destilerijama.
O ovoj knjizi se priča “Kad čitate kako Dominic Roskrow piše o tradicijama, inovaciji i kulturi japanskih destilerija, postaje jasno zašto ljubitelji vrhunskih whiskeya toliko cijene Japance”
Amaro
Europska tradicija gorko-slatkih likera dolazi na svoje rastom prodaje koktela. Prema barskim trendolozima, gorki likeri u koktelima će idućih godina postati masovno popularni kao što je danas gin jer su praktički tek nedavno počeli osvajati američko tržište. Od Averne do Fernet Brance do sve većeg broja američkih amara, tržišite za ovo piće entuzijastično raste, a knjiga Brada Thomasa Parsonsa majstorski ga demistificira, vodeći čitatelje po talijanskim barovima, cafeima i destilerijama – domovini amara i nudeći više od 100 recepata za koktele i pokoji desert s amarom.
The Complete Cocktail Manual
Poznati kritičar žestokih pića Lou Bustamante u partnerstvu s Američkom gildom barmena, skupio je nekoliko stotina najboljih recepata za koktele i servirao ih sa stručnim objašnjenjem tehnika i osebujnim pričama. Knjiga bi, pišu američki recenzenti, trebala biti u svakom kućnom baru. Bustamante i barmeni iz cijeloga svijeta objašnjavaju sve od toga što trebate kupiti za svoj bar do povijesti pića, savjeta za serviranje.
O ovoj knjizi se priča “Obavezna literatura za svakoga tko voli pića, za miksologe amatere i za entuzijaste craft koktela.”
The Big Man of Jim Beam
Ovo je biografija legendarnog destilera F. Bookera Noe III, unuka Jima Beama, čovjeka zaslužnog za tržišnu eksploziju bourbona. Priča prati njegovo odrastanje u “kraljevskoj obitelji bourbona”, školovanje za majstora destilera i otkriva kako se stvaraju brendovi i proizvodi koji odolijevaju vremenu. Bookerova posvećenost inovaciji i kvaliteti donijeli su mu fantastičan poslovni rast i vrhovni status među destilerima. Otvaraju se pitanja njegovih tržišnih izuma poput prvih super-premium bourbona i malih kolekcija na kojima je počeo suvremeni uzlet bourbona. “Jim Beam je tipični američki brend koji je ušao u kolektivnu svijest i viziju pretvorio u rast”, napisao je jedan recenzent. Ova knjiga otkriva čovjeka iza tog fenomena.
O ovoj knjizi se priča “Priča o autentičnom američkom ekscentriku koji je svojom karizmom i tvrdoglavošću ostavio trag na svemu čega se prihvatio, udžbenik je o stvaranju onih rijetkih jedinstvenih proizvoda koji ostaju dio kulturne psihe.”
Shake. Stir. Sip
Autorica Kara Newman, urednica sekcije pića Wine Enthusiasta, tvrdi da su neki od najboljih koktela na svijetu zapravo najlakši za pripremu. Kokteli s jednakim omjerom sastojaka odavno su dio kanona. Dodajte malo bittera, malo seltzera i spremni ste za užitak. Ideja ove knjige je maksimalna jednostavnost. Kokteli doživljavaju veliki preporod, ukusi se grade, zahtjevi rastu. Svi žele miksati koktele kod kuće, ali stvari se često zakompliciraju do te mjere da vas kupnja opreme, pića i dodataka može odvesti u potpuno krivom smjeru. U 50 recepata u ovoj knjizi dominiraju kokteli s tri sastojka u jednakim omjerima, od neobaveznog Bambooa do klasika poput Negronija, jer Newman vjeruje da za sjajne artizanske koktele ne morate ići ni u bar ni u školu miksologije.
O ovoj knjizi se priča “Gospođa Newman uspijeva zadovoljiti nova sofisticirana nepca ljubitelja koktela i pritom ih poštedjeti muke”.
Colonial Spirits
Idealno tempirana u američkoj izbornoj godini, ova vrlo politička knjiga bavi se bavi se počecima Sjedinjenih Američkih Država i njihovom poviješću kroz alkohol. Pisana u duhu ideje da su se “neki ljudi napili i izmislili Ameriku”, Colonial Spirits ipak nije neozbiljna knjiga. Autor objašnjava kako se alkohol među doseljenicima, koji nisu znali održavati čistoću pitke vode, širio kao prevencija bolesti, opisuje kako su Amerikanci radili alkoholna pića od svega čega su se mogli domoći, kako su nastajala piva, rumovi, punč, likeri, cideri, whiskeye, bourboni…donosi neobične priče poput one o pivu Cock Ale “prvom američkom lijeku za erektilnu disfunkciju” ili o velikoj peticiji žena protiv kave. Prije svega, knjiga otkriva ljude iza pića s velikim pričama i okolnosti koje su stvarale povijest.
O ovoj knjizi se priča “Iako se bavi cugom, ova knjiga otkriva više važnih detalja o povijesti Amerike nego mnogi udžbenici američke povijesti.
Imbibe! Revidirano izdanje
Povjesničak koktela David Wondrich, jedan od najvećih autoriteta na svijetu, prvo je izdanjek njige Imbibe objavio 2007. davno prije nego su kokteli izišli iz svoga svijeta i postali masovno popularni. Ta je knjiga dobila nagradu James Beard. Novo izdanje napisao je jer je knjiga postala obvezna lektira svih barmena. “Kad vaša knjiga postane udžbenik morate ažurirati informacije jer inače inače stvarate loš dojam i, još gore, ljudi koji se oslanjaju na vas ostavljaju loš dojam”, napisao je Wondrich u predgovoru novog izdanja.
O ovoj knjigi se priča. “Ova knjiga je nasljednica čuvenog Bar Tender’s Guidea Jerryja Thomasa iz 1862., prve knjige o pićima ikad objavljene u Americi, i tu ulogu dostojno nosi”.
Smuggler’s Cove
Martin i Rebecca Cate su osnivači i vlasnici bara Smuggler’s Cove, najcjenjenijeg tiki bara na svijetu. U knjizi koju su svi željno čekali, čitatelje vode kroz povijest tiki žanra, od eskapizma Velike depresije koji ih je stvorio, preko fenomena egzotičnih koktela, holivudskih starleta, skandala, krađa ideja do revivala ovog fantastičnog svijeta, posebno velikih rumova.
O ovoj knjizi se priča “Smuggler’s Cove je magnum opus suvremene renesanse tikija i sve što trebate da biste pretvorili svoj svjet u polinežansku pop fantaziju”.
The Canon Cocktail Book
Još jedna knjiga iz jednog od najcjenjenijih barova na svijetu. Canon u Seattleu ima najveću kolekciju pića na zapadnoj hemisferi. Kritičari ga nepodijeljeno slave. Dobiva najveće nagrade. Osnivač, barmen Jamie Boudreau, otkriva 100 recepata za koktele sa savjetima te formulama za infuzije i sirupe, ali i niz detalja iz backstagea. Knjiga jednako dobro funkcionira kao temeljni priručnik za amatere koji žele učiti raditi koktele i za baremene koji žele otvarati barove.
O ovoj knjizi se priča “Barmen James Boudreau raščlanjuje osnove miješanja koktela ali i zakonitosti i izazove otvaranja i vođenja bara, od biznis plana do kreiranja menija”.