Rovinjska Maistra i Turistička zajednica Istarske županije konačno su organizirale festival hrane normalnog formata. Prvi Istria Gourmet Festival koncipiran je kao godišnji događaj za promociju svjetskih trendova i raspravu o razvoju istarske gastronomije i vinske industrije u njihovu kontekstu. U prepunoj staroj Tvornici duhana u Rovinju u ponedjeljak ujutro počele su prezentacije i predavanja za hotelijere, među ostalima nastupaju Franko Lukež, najveći ekspert za istarsku gastronomiju i predsjednik Hrvatskog sommelier kluba, bivši urednik u Michelin vodiču Fausto Arrighi i direktor istarske turističke zajednice Denis Ivošević, direktorica marketinga Relais&Chateaux za Italiju Elisabeth Debiasi.
U demonstracijskom dijelu nastupa nekoliko sjajnih talijanskih chefova koji će u Maistrinim hotelima Adriatic, Monte Mulini i Lone prirediti tri tematske gala večere. Kuhaju chefovi Niko Romito iz akvilanskog restorana Reale koji nosi tri Micheliniove zvjezdice, zatim Lionello Cera iz restorana Antica osteria Cera koji je u Campagna Lupiu doveo dvije Michelinove zvjezdice te Nicola Portinari iz restorana La Peca iz Loniga koji ima dvije Michelinove zvjezdice. Na show cooking dijelu nastupaju chef Emanuele Scarello iz restorana Agli amici iz Udina (2 Michelinove zvjezdice) i Slovenac Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu u Dvorcu Zemono. Istria Gourmet Festival možete pratiti i uživo na Facebooku.