Krčka Gospoja koju je de facto stvorio tragično preminuli Franjo Toljanić, ovih se dana odmakla od proizvodnje žlahtine i vinskog turizma. Obitelji Toljanić i Brusić, koje vode PZ Gospoju, otvorile su i tvornicu pršuta.
Nova krčka pršutana zapošljava desetak ljudi, a proizvodit će oko osam tisuća pršuta godišnje. Svi dosadašnji projekti obitelji Toljanić pokazali su se uspješnima jer su bili utemeljeni na ozbiljnom, poštenom radu, financijskoj disciplini i ispravnom procjenjivanju tržišnih zahtjeva. Stoga uopće ne treba sumnjati da će i njihov pršut komercijalno uspjeti.
Međutim, proizvodnja pršuta u Hrvatskoj, bilo da je riječ o istarskim, krčkim ili drniškim pršutima, kvalitativno je duboko problemstičan posao jer većinu sirovine čini smrznuta svinjetina iz inozemstva, pa je uglavnom bespredmetno govoriti o zaista istarskim, krčkim ili drniškim pršutima.
Industrija pršuta u Hrvatskoj strahovito je kontaminirana lošim osnovnim sastojkom. Toljanićevih osam tisuća pršuta godišnje dobit će vrijednost veću od trgovačke jedino ako će se proizvoditi od domaćeg sljedivog mesa.