Europska unija odobrila je komercijalnu upotrebu skakavca selca (Locusta migratoria). Ova vrsta kukca postaje dio nove kategorije hrane za koju zakonodavstvo EU predviđa poseban postupak odobravanja. Ovo nije prvi kukac odobren u EU: prije nekoliko mjeseci odobrena je komercijalizacija ličinki moljca brašnara (Tenebrio molitor).
Skakavci će se smjerti prodavati smrznuti, sušeni ili u prahu, kao snack i kao sastojak u drugim proizvodima. Proizvodi koji sadrže kukce bit će označeni kako bi kupci bili svjesni mogućnosti alergijskih reakcija.
Ljudi kukce jedu otkad oboje postoje. Vjeruje se da s upravo kukci uz velike životinje bili glavni izvor životinjskih proteina u većem dijelu razvoja čovjeka. S vremenom je jedenje kukaca gotovo nestalo iz zapadne kulture prhrane, a sada se vraćaju kao koristan alternativni izvor proteina u eri u kojoj se diversifikacija hrane smatra jednim od ključnih rješenja za održivost prehrambenog sustava.
Uzimajući u obzir ova dva suprotstavljena faktora – nužnost i nedoumicu – u EU oprezno puštaju kukce u prehrambeni mainstream. Procesi odobrenja traju dugo i razmatra se niz risika. Skakavci su također morali proći znanstvena ispitivanja EFSA-e, savjetodavnog znanstvenog tijela za sigurnost hrane, nakon toga je trebalo donijeti političku procjenu u svim članicama, i na kraju proći Europsku komisiju, sa svim specifikacijama metoda proizvodnje i dopuštene uporabe.
“U raznim studijama, FAO je identificirao insekte kao vrlo hranjiv i zdrav izvor hrane s visokim sadržajem masti, proteina, vitamina, vlakana i minerala. Insekti, koje svakodnevno konzumiraju milijuni ljudi na planeti, u strategiji Od polja do stola, identificirani su kao alternativni izvor proteina koji bi mogao olakšati prijelaz na održiviji sustav ishrane,” piše u obrazloženju Europske komisije. Skakavce ćemo, dakle, uskoro sretati u lokalnim supermarketima.