Njujorški chef Daniel Humm i londonski hotel Claridge’s potvrdili su da će “nastaviti svatko svojim putem” nakon što se nisu dogovorili oko chefove veganske vizije.
Otkad je u pandemiji zaključio da su veganski meniji jedina budućnost fine dininga, Daniel Humm stoički brani svoj stav. Njegov njujorški restoran Eleven Madison Parku, nakon ovog je zaokreta postao prvi svjetski veganski restoran s tri Michelinove zvjezdice, ali mišljenja su podijeljena. Dio gastro novinara smatra da je Humm s novim konceptom započeo nešto što će promijeniti restoranski svijet, drugi pak pišu izrazito negativne recenzije, pa i uvredljive primjedbe poput one da hrana u Eleven Madisonu sada ima okus kao da su je studenti kuhali u Instant Potu.
Humm je na sve to mirno objašnjavao zašto smatra da je biljna hrana budućnost restoranske industrije. Informacije o tome da u Eleven Madisonu u privatnoj sali i dalje pripremaju mesna jela VIP gostima, nije komen tirao. Kao ni Claridge’sovu odluku da restoran Davies and Brook, koji trenutno vodi Humm, iseli iz hotela jer se ne slaže sa chefom da bi on trebao biti čisti veganski restoran. Humm je Davies and Brook otvorio 2019. i dobio Michelinovu zvjezdicu u vrlo teškom razdoblju za restoransku industriju.
“Poštujemo i razumijemo kulinarski smjer veganskih menija koje Daniel zagovara i sada ih želi uvesti u Londonu. No, to nije put kojim trenutno želimo krenuti u Claridge’su i zato smo se sa žaljenjem složili da svatko krene svojim putem,” objavila je uprava Claridge’sa. Humm je objavio da mu je žao što je ovako završilo, ali očito se spremniji odreći restorana na elitnoj lokaciji u Londonu nego vizije u koju vjeruje.