Čim smo u petak oko dva ušli u Ganeum, uvjerljivo najbolji lovranski restoran, kompetentni nas je konobar pitao želimo li prije ručka popiti čašu pjenušca ili šampanjca . Optirali smo, naravno, za šampanjac. “Na čaše točimo Drappier, Laurent Perrier i Krug,” ponosno je izrecitirao konobar. Ostali smo iznenađeni. Niti jedan hrvatski restoran, osim nekih veoma luksuznih hotelskih, ne toči Krug na čaše.
Niti jedan hrvatski bistro, a Ganeum je prije svega bistro, nikad nije točio Krug na čaše. Krug je naprosto najbolji šampanjac na svijetu, koji pripada restoranima s tri Michelinove zvjezdice. Pa se svejedno toči na čaše u konobi na glavnoj lovranskoj ulici.
Slučaj Kruga na čaše vrlo precizno ilustrira ambiciju chefa Roberta Benzije, vlasnika Ganeuma. Benzia želi biti najbolji u svom žanrovskom kontekstu i jačati taj kontekst ekstenzijama brenda.
U malom restoranu u Lovranu Benzia se ne može baviti visokom kuhinjom, ali točenjem Kruga na čaše može svom brendu dati autentični touch of class. A hrana je uglavnom prvoklasna.
Ručak u Ganeumu počeli smo inćunima na mariniranom luku s grožđicama. Ovo klasično jelo bilo je tehnički točnije napravljeno nego u većini kvarnerskih restorana; luk je posebno briljirao. Tartar od orade profitirao je na mineralnoj kremi od salikornije i slatko kiselim narančinim sferama.
Veliki krak hobotnice bio je istodobno čvrst i podatan, s jakim, čistim okusom, kojeg je dodatno isticala krema od suhih rajčica s malo tapenade od crnih maslina. Škampi sa zelenim raviolima u umaku od ljuštura škampa bili su spektakularni. Slani, mineralni umak od oklopa škampa zaokružio je raviole od špinata i sira, dok su perfektno poširani repovi škampa i jedan cijeli veliki škamp s očišćenim repom ovo jelo učinili internacionalno vrijednim. Ragu od tune s palentom tipični je sjevernojadranski comfort food, dok je file od kokota bio optimalno sočan.
Za vrijeme današnjeg ručka u Ganeumu primijetili smo tek nekoliko grešaka. Ražnjić s pohanim dagnjama predstavili su nam kao tempuru od dagnji, premda se radilo o običnom lijevanom tijestu, koje nije imalo veze s tempurom. Koža na fileu kokota bila je više vlažna nego hrskava. Naposljetku, Ganeum bi trebao poraditi na kruhu.
Vinska lista jako je dobra, ne samo zbog Kruga; nego zbog puno vina s karakterom. Servis je izvrstan, a ambijent ugodan. Ganeum značajno pridonosi recentnom preporodu kvarnerske gastronomske scene.
Stari Grad 5, Lovran
HRANA 4/5 VINA +4/5 SERVIS 4/5 AMBIJENT +3/5