Izbor za Chefa godine Kulta Plave Kamenice odvija se po istim pravilima kao i izbor za Restoran godine. To znači da Chefa godine biraju profesionalci iz restoranske industrije: kuhari, vlasnici restorana, voditelji restorana i novinari koji prate gastronomsku scenu. Nitko ne smije glasati za chefa koji radi u restoranu s kojim je birač vlasnički ili poslovno povezan. Ponosni smo da izbor Chefa godine i ove godine podržava Zmajska pivovara.
Svaki birač može glasati za pet chefova: prvo mjesto donosi 10 bodova, drugo 8 bodova, treće 6 bodova, četvrto 4 boda i peto 2 boda. U prošlogodišnjem je izboru Chefa godine pobijedio vlasnik i chef Nava Tvrtko Šakota. Evo liste kandidata Kulta Plave Kamenice za izbor Chefa godine. Lista je otvorena, što znači da svaki birač može predložiti chefa ili cheficu koji nisu na listi i glasati za njih.
Vjeko Bašić i njegov prijatelj Ante Božikov iz konobe Opat, razvili su sasvim specifičan stil srednjodalmatinske kuhinje utemeljene na najsvježijim i katkad posve originalnim sastojcima.
Matija Bogdan proveo je nekoliko godina na vodećim položajima u londonskom Ledburyju, svojedobno jednom od najboljih restorana na svijetu.
Marijo Curić i ove je sezone odradio golemi posao. Dubrovački 360 bio je toliko prepun da se morao javno ispričati potencijalnim gostima koji nisu uspjeli dobiti rezervaciju.
Danijel Đekić kuha senzibilno, mekano ali i promišljeno i ozbiljno. Gospodin Đekić trajna je vrijednost hrvatske gastronomije.
Marko Gajski najuspješniji je chef koji je došao s hrvatskog Masterchefa. U vrijeme kad je Masterchef bio puno ozbiljniji.
Gospođa Gaši profesionalno sazrijeva iz godine u godinu. Prije četiri ili pet godina njena je hrana odražavala entuzijazam. Sada se, pak, radi o vrhunskom profesionalizmu.
Ana Grgić Tomić zna jako puno i može gotovo sve. No, najvažnije je da je u zadnjih par godina razvila vrlo osoban, lako prepoznatljiv kulinarski rukopis.
Filip Horvat bavi se visoko estetiziranom bistronomijom i jako ambicioznom visokom kuhinjom.
Bernard Korak na Plešivici artikulira jednu od najpreciznijih i najukusnijih mikrolokalnih kuhinja u Hrvatskoj.
Autentični punker hrvatske visoke kuhinje od Mana2 stvorio je jedan od najuzbudljivijih hrvatskih restorana,
Chef Scarello kuha senzibilno i elegantno, s puno razumijevanja za lokalne sastojke. Scarello ima ukupno tri Michelinove zvjezdice: dvije za restoran u Udinama i jednu za restoran u Rovinju.
Tino Sinožić pokazao se dovoljno kompetentnim da vodi kuhinju jednog od najboljih kvarnerskih hotela.
Gospodin Srdoč jedini je hrvatski chef koji je dobio Michelinove zvjezdice u dva restorana: prvo u Dragi di Lovrana, a ove godine u Nebu.
Tvrtko Šakota iz dana u dan mijenja rukopis i pravila hrvatske nacionalne kuhinje, i to jelima visoke svjetske razine.
Rudolf Štefan najvažniji je hrvatski chef u zadnjih petnaestak godina: Štefan je stvorio novu dalmatinsku kuhinju.
U proteklih pet godina gospodin Udovičić dokazao se kao jedan od najkompetentnijih hrvatskih chefova.
Nikada nitko u Hrvatskoj nije uspio pripremiti toliko opsežnu kolekciju komunikativnih, ultimativno hedonističkih sezonskih jela.
Jeffrey Vella vjerojatno je tehnički najsuperiorniji hrvatski chef. Vella se fenomenalno prilagodio istarskom gastronomskom terroiru.
Gospodin Vežnaver jedan je od šampiona hrvatske kreativne, posve autorske kuhinje.
Bruno Vokal uspješno je naslijedio Noelova prvog chefa Gorana Kočiša,što je bio jako kompliciran zadatak.
Stiven Vunić čovjek je koji upravo mijenja skoro sve bitne predodžbe o kuhanju u konobama. Nastavi li se razvijati i učiti, Vunić bi mogao postati ozbiljno utjecajan.
Na splitskom se Dvoru mora još puno raditi, od vinske liste do uređenja i servisa. Ali, kuhanje gospodina Zirojevića i ovog je ljeta bilo vrlo blizu briljantnom.