Prije večere u Le Calandre svratili smo u delikatesni dućan braće Alajmo preko puta njihova restorana u Padovi. Ovih je dana trgovina prepuna panettonea i božićnih poklon paketa. Tu je nadalje fenomenalna selekcija sireva, koja uključuje i osam godina stari parmezan, puno privlačnih dimljenih lososa, limenke kavijara (100 grama beluge košta 645 eura) kao i niz ozbiljnih zanatskih proizvoda. Među ostalim, kupili smo teglicu ketchupa Dell Orto od 180 grama, koju smo platili pet eura.
Ketchup Dell Orto proizvodi Baita e Galleano, manufaktura iz Ligurije koja sama uzgaja većinu sastojaka za svoje staklenke i limenke. Baita e Galleano tvrtka je starija od 200 godina, a njeni se maslinici i vrtovi nalaze na nadmorskoj visini od oko 700 metara. Svi se poljoprivredni radovi obavljaju ručno, uz striktne ekološke standarde.
Ketchup Dell Orto napravljen je od dvije vrste rajčica, kućnog ekstradjevičanskog ulja, celera, mrkve, luka, bijelog balsamica i Tabasca, što samo pokazuje da je vaš Tabasco iz supermarketa koliko god bio masovan zapravo ozbiljan delikatesni proizvod.
Okus ketchupa Dell Orto apsolutno je nevjerojatan. Prvo osjetite živu, ultrazrelu rajčicu bez ikakvih tragova okusa konzerviranja. Zatim slijedi svijetli, sunčani okus jakih ali odmjerenih začina koji daju pikantnost i osjećaj veselja i uživanja u hrani. U podtekstu možemo uživati u dubokim okusima korjenastog povrća, zaokruženima jako dobrim uljem i blagom ljutinom. Ovaj je ketchup gastronomsko remek djelo, koje pokazuje da su kondimenti još nedovoljno eksploatirani svijet čuda moderne gastronomije.
Ne treba ga ni stavljati na burgere, čips, jaja na oko. Možete ga jesti samog, žličicom, uz voćno crno vino ili neku dobru IPA-u. Ketchuo Dell Orto ne može se kupiti u Hrvatskoj.