Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NAJBOLJI STEAKOVI U ZAGREBU 2021. Japanski wagyu promijenio je poredak

biftek

Zagreb nikad nije imao pravi steakhouse koji bi trajao dulje od nekoliko godina. U osamdesetima najbolje je steakove posluživao argentinski restoran Phoenix u Jurišićevoj ulici, no on se razmjerno brzo ugasio. Baš kao i Črni bik na GračanskoK cesti, koji je pekao dobar t -bone steak. Zrinjski u Frankopanskoj prekratko je trajao da bi ga se ozbiljnije sjećali.

Stanje nije puno bolje ni danas. Zagreb ni na ulasku u 2022. godinu nema ni jedan pravi steakhouse, kao što nema ni jedan vrhunski riblji restoran. Uspjeli smo ipak izdvojiti nekoliko steakova koji zavređuju ozbiljniju gurmansku pažnju.

1. Japanski wagyu A5, Oxbo

Riječ je o genijalnom, putrastom, masnom i žestokom mesu koje Oxbov chef Marinko Topalović peče na umjerenoj temperaturi, tek dovoljno visokoj da govedina postigne Maillardovu reakciju. Topalovićev bi se wagyu mogao posluživati u bilo kojoj europskoj gatronomskoj metropoli.

2. Biftek u Manu

biftek-mano

Chef Matija Bogdan svoje steakove stavlja na najvrući grill, često ih okreće, pa ih dovršava u krušnoj peći. Rezultat je senzacionalan.

3. Steakovi u Manu2

mano2-g-teletina

ManO2 restoran je otvorene vatre. ManO2 više nije fokusiran na steakove nego na progresivnu visoku kuhinju, ali je, svejedno i pametno, zadržao posebnu listu steakova koji su izvrsni.

4. Wellington u Theatriumu

theatrium-wellington

Biftek Wellington u Theatriumu spada među najbolja jela od govedine u cijeloj Hrvatskoj. Chef Filip Horvat uspijeva postići da govedina ostane crvena, čvrsta i lagano divlja, a da lisnato tijesto postane hrskavo.  Wellington je najprodavanije jelo u Theatriumu.

5. Steakovi u Carpacciu

biftek-carpaccio

Carpacciov vlasnik Vlado Lisak katkad procjenjuje druge restorane po kvaliteti bifteka. Lisak, opravdano, smatra da je dobar biftek legitimacija dobrog restorana. Stoga je logično da su steakovi u Carpacciu uvijek izvrsni, bilo da je riječ o bifteku canaletto posluženom s redukcijom crnog vina ili o većim rezovima koji povremeno dolaze na jelovnik.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

NAJBOLJI STEAKOVI U ZAGREBU 2021. Japanski wagyu promijenio je poredak

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min