Resveratrol postaje znanstveni hit ako je suditi po broju studija o njegovu utjecaju na zdravlje koje stalno izlaze. Od liječenja depresije do liječnja raka, taj sastojak crnog vina ne silazi s internetskih portala, bilo da se o njemu piše entuzijastično ili skeptično. Ovaj polifenolni spoj nalazi se u kožicama grožđa i u novoj studiji provedenoj na Georgia State University, pronađeno je da bi mogao imati veze sa ublažavanjem upala dišnih puteva. Znalo se i ranije da resveratrol smiruje takve upale, a istraživači u ovoj studiji približili su se i odgovoru kako.
Istraživali su utjecaj resveratrola na upalu koju izaziva bakterija Haemophilus influenzae (NTHi), a koja je povezana s astmom, upalom srednjeg uha i kroničnim bolestima poput bronhitisa i emfizema. Studijom je utvrđeno da resveratrol povećava proizvodnju negativnog regulatora (spojevi koji genima šalju poruku da prekinu aktivnost) MyD88S, a taj regulator potiskuje bakteriju NTHi. Kako je pojasnio profesor Dr. Jian-Dong Li koji je vodio studiju, kad čovjek ima upalu, to je kao da tijelo pritišće gas a kočnica mu ne radi. Negativni regulator MyD88S je kočnica.
Kad upala bjesni nužna je veća proizvodnja negativnih regulatora kako bi je tijelo kontroliralo, a resveratrol je pospješuje. Eksperimenti su napravljeni naljudskom tkivu uzgojenom u laboratoriju i na miševima. Ovakva otkrića su uvijek zgodan PR za vino, ali zapravo su važna kao doprinos puno široj i vaćnoj temi pronalaženja lijekova za infekcije koji nisu antibiotici, jer ljudi razvijaju sve veću otpornost na antibiotike i patogeni mutiraju. Vino kao prirodan integralni proizvod svakako je dobro za zdravlje u umjerenim količinama, ali njegov je utjecaj, naravno, uvijek dugoročan i sistemski i pogotovo se ne može povezivati s konkretnim bolestima.