Velike vijesti iz Baskije. Jedan od najprogresivnijih i najutjecajnijih chefova na svijetu Andoni Luis Aduriz iz Mugaritza, ove godine će otvoriti još jedan restoran u San Sebasianu. Restoran će biti nedaleko od Mugaritza, u prostoru nekadašnjeg restorana Ni Neu koji je svojedobno u konferencijskom centru Kursaal pokrenuo Martin Berasategui. Restoranom već 12 godina upravlja IXO grupa koju Aduriz vodi s Bixentom Arrietom.
Novi restoran bit će fokusiran na kuhanje na otvorenoj vatri, tradiciju baskijskih asadoresa.”Oduvijek me privlačila veza koju su razne svjetske kulture od antičkih vremena do danas imale s vatrom, kao i naša veza s vatrom iz gastronomske perspektive,” izjavio je Aduriz.
Obnova prostora, koji će se širiti na terasu s pogledom na ušće i terasu s panoramskim pogledom, trajat će nekoliko mjeseci. Aduriz ne želi ništa mijenjati u odnosu restoarana s gradom, Ni Nea je zahvaljujući popularnom i neformalnom ugođaju značajno demokratzirala lokalnu scenu i jedno je od omiljenih mjesta za vjenčanja, obiteljske proslave i evente. Kursaal je iznimno prometno i živo mjesto, a Aduriz svoj novi restoran želi još više otvoriti gradskoj publici i ritmu života.
“Želimo stvoriti nešto novo, na usluzi građanima i svim Baskijcima. Iskustvo nas uči da prije svega moramo misliti na domaće gostima, kojima se eventualno mogu pridružiti i stranci. Zato želimo nešto ležerno, prilagođeno vremenu i novim potrošačkim navikama. Vatru nećemo shvaćati kao što se to obično radi u ovim krajevima, nego na drugačiji način, koristit ćemo specifičnosti žara, dima i različitih tehnika koje smo usavršili u Mugaritzu. Još radimo na tome,”pojasnio je Aduriz. Novim otvorenjem grupa IXO širi se na šest restorana, uz Mugaritz, Neruu u Guggenheimu u Bilbau i njen Bistro, Bodegon Alejandro i TOPA Sukalderiu u San Sebastianu.