Otvaranje restorana Sol u ponedjeljak moglo bi predstavljati točku preokreta u karijeri Mate Jankovića. Gospodin Janković javnosti je poznat kao popularizator hrvatske gastronomije, vodič kroz Hrvatsku u seriji No Reservations Anthonyja Bourdaina, kao TV chef i kao zašitno ime nekoliko reklamnih kampanja za brendove vezane uz hranu.
I naravno, kao jedan od uspješnijih sudionika svih mogućih gastro festivala i street food smotri poput Fuliranja. Međutim, prije mnogo godina Mate Janković bio je je vrhunski restoranski chef.
Negdje 2008. u ondašnjoj Bevandi, još prije izgradnje sadašnjeg hotela i restorana, Janković nam je pripremio dosta spektakularan riblji ručak koji bi bio relevantan i po današnjim kriterijima. Prije Bevande, Janković je neko vrijeme kuhao u Plavom podrumu, što je samo po sebi jako dobra referenca za CV.
Poslije rada u klasičnim velikim restoranima Janković je izabrao karijeru gastronomskog promotora: njegov projekt za Školsku knjigu, Hrvatska kuharica, najvažnija je domaća knjiga o hrani objavljena unatrag desetak godina, a njegovi pojedini medijski nastupi , uključujući izvrstan tekst o Tvrtku Šakoti objavljen na Kultu Plave Kamenice, pokazuju da Janković veoma precizno shvaća koncepte i bitne smjerove razvoja hrvatske restoranske scene.
Janković je, dakle, čovjek koji itekako zna profesionalno kuhati i koji može prepoznati i uspješno javno artikulirati kontekste, žanrove i važne trendove u domaćoj gastronomiji. Slično se moglo reći i za pokojnog Andreja Barbierija.
E sada, ostaje još jedino pitanje želi li Janković svoja znanja, talente i vještine pretvoriti u svakodnevni, rudarski restoranski posao. Ako je zaista odlučio ozbiljno i kontinuirano restoranski kuhati, a čini se da jest, Mate Janković mogao bi se uvrstiti u grupu najvažnijih hrvatskih chefova