Približava se dodjela Oscara. A to znači da se približava i dodjela Zlatnih malina. Zlatne maline suprotnost su Oscarima,dodjeljuju se za najgora fimska postignuća. U Hrvatskoj je završila sezona proglašavanja najboljih restorana i chefova; sva su lokalna priznanja podijeljena, a na proljeće se očekuju nove Michelinove zvjezdice.
Kult Plave Kamenice odlučio je, između sezone domaćih nagrada i novog Michelinova vodiča, dodjeljivati Zlatne kockice, priznanja za najgroznije restoranske ekscese u protekkih 12 mjeseci.
Zlatne kockice nazvane su, naravno, po kockama za juhu, sastojku koji baš nijedan restoran koji drži do sebe ne smije koristiti. Ove smo veljače Zlatne kockice zbog praktičnih razloga ograničili samo na Zagreb. Iduće ih godine širimo na cijelu Hrvatsku. Evo liste prvih dobitnika Zlatnih kockica.
Kad smo krajem prosinca ručali u Navyju, ostali smo prilično zbunjeni. Pola stolova bilo je postavljeno, a pola nije. Pola jela s menija bilo je dostupno, a pola nije. Konobar nije znao ništa o svom poslu, gostiju uopće nije bilo a blagajna nam nije mogla izdati račun (dostavili su nam ga, doduše, na kućnu adresu dan kasnije)
Pa smo napisali da Navy ostavlja dojam kao da uopće nije restoran. I nije. Navy je, što je danas vidljivo i s njegova Instagram profila, folk pop klub koji se lažno izdaje za restoran. Nastupima Hane Mašić, Navy je doveo turbo folk u strogi centar Zagreba.
Je li vam se ikad desilo da vas konobar slijedi u toalet, kako bi vam nešto rekao? Nama nije, sve do pokušaja posjeta restoranu Mimes u Vrbanima. Tu vrstu neprofesionalnosti i osobne nepristojnosti nismo doživjeli u četrdesetak godina redovitog posjećivanja restorana.
To što Domino’s peče nije pizza ni u jednom smislu te riječi nego neko neidentificirano, neugodno tijesto s prilično lošim sastojcina. Domino’s jest naveći lanac pizzerija na svijetu, no ako su i američke pizze jednako nejestive kao zagrebačke Domino’s spada među najgore lance pizzerija na svijetu.
“Rižoto” koji su nam nedavno servirali u inače dobrom restoranu na uglu Kaptola i Opativine uvreda je tehnici kuhanja rižota, dobrom ukusu i profesionalnoj etici. U Trilogiji, naime, rade ugostiteljski profesionalci koji znaju što se smije a što ne smije, i koji su taj antirižoto poslužili isključivo zbog nemara i lijenosti; kuharu se naprosto nije dalo zamarati kuhanjem.
Kako ubiti kultni 35-godišnji sendvič bar? Tako da jedan dan u njemu prodajete fiš paprikaš, a drugi dan mahune sa svinjetinom. Pingvinu, ikonografskom mjestu zagrebačkog javnog života, upravo se događa mali kulturocid.
Ovdje je konkurencija bila žestoka. Da se nije trajno zatvorio, Zlatnu kockicu sigurno bi dobio Asia Garden u Strojarskoj, najgori kineski restoran koji smo ikad posjetili. Umami je također ušao u uži izbor. No, odlučili smo se za Kungfu Express jer je to jedini lokal u Hrvatskoj i na svijetu u kojem smo probali posve bezokusni tajlandski curry. Skuhati tajlandski curry koji nema okus čak ni po češnjaku ni po đumbiru ni po curry pasti ni čiliju, jedinstven je kulinarski pothvat.
Ljubazni nas je konobar, koji zapravo nije konobar sasvim ozbiljno pitao želimo li crnu ili bijeli istarsku malvaziju.