Restorani nikad nisu bolje radili i nikad se više novih restorana nije otvaralo. Istodobno, međutim, nikad se više restorana nije zatvaralo. U strogom centru Zagreba izmedu Frankopanske i Draškovićeve po dužini, i Gornjeg grada i HNK po širini, u zadnje je dvije godine stalno ili privremeno zatvoreno barem 17 restorana, barova i drugih lokala. Riječ je uglavnom o vrlo prometnim lokacijama, na kojima bi restorani trebali dobro raditi.
Razlozi su mnogostruki: lockdowni, potres, građevinski zahvati u centru, izostanak turista ili nedostatak radne snage. No, najvažniji su razlozi ipak loši koncepti ili loše izvedbe: ne možete imati ambiciozan sushi bar bez nigirija, ne možete imati pizzeriu čiji pizzaiolo ne zna što je napoletana i ne možete svaka dva mjeseca mijenjati koncept restorana. I naravno, ne možete loše ili nemarno kuhati.
Evo liste zatvorenih lokala u najstrožem centru Zagreba unatrag dvije godine.
Lažni svjedok u dvije je godine toliko često mijenjao koncepte da ni kuhinja više vjerojatno nije znala što zapravo kuha. Ovih se dana na toj adresi otvorio veganski bistro.
Najuspješniji zagrebački gastrotainment restoran morao se iseliti, jer se u palači na uglu Petrinjske i Amruševe uređuje luksuzni hotel. Time se preimenovao u Izakayu i odlično radi u Selskoj.
Apetit City nije izdržako lockdowne i potres.
Jedan od najboljih zagrebačkih bistroa zatvorio se, navodno, zbog nesređenih vlasničkih odnosa u zgradi u kojoj je radio.
Originalno izdanje Beštije zatvorilo se prije godinu dana. Posao nije išao dobro premda je Beštija često bila puna. Novi vlasnici nisu bitno promijenili koncept, što je neobično.
Tip Top je godinama bio loš do grozan, pa je morao propasti. U prostor se uselio talijanski bistro Riseria.
Brend Choco Cafe se ugasio. Na njegovom se mjestu otvorio izvrsni bistro Sopal chefa Marka Turkovića.
Makarun zapravo nije bio loš restoran, ali nije uspio privući dovoljno gostiju.
Obitelj Crnjac (Okrugljak, Dubravkin put) poslije mnogo godina povukla se s glavnog gradskog Trga. U Malu kavanu uselio se Kraš.
Prvi zagrebački japanski restoran otvorio je ambiciozni i dobro uređeni bar na jednoj od najposjećenijih lokacija u Zagrebu. Nije izdržao ni dvije godine.
Talijanski brunch kafić koji odlično radi u Martićevoj, u Berislavićevoj je stalno bio prazan. U prostor se uselio vrlo dobar japanski restoran Arigato.
RougeMarin u centru naprosto nije funkcionirao. Naslijedio ga je Rougemarin Doma, deli shop koji funkcionira prilično dobro.
Ova prostrana podrumska slastičarna stalno je zjapila prazna. Radi se o jednoj od promašenijij investicija u centru grada.
Neki se lokali, čini se, naprosto opiru posluživanju hrane. Franko’s Street imao je vrlo dobru do odličnu hranu, no logistički problemi i lockdowni učinili su ga neodrživim. Sad je tamo bistro Nico’s
La Verna je bila najgora pizzeria u centru Zagreba.
Brokenships, nažalost, ne uspijeva okupiti ekipu koja bi ponovno pokrenula ovaj gornjogradski restoran, u kojem se svojedobno izvrsno jelo.
Subway je po drugi put propao u Hrvatskoj. I to na odličnoj lokaciji.