Vinart Grand Tasting vinskog publicista Saše Špiranca sasvim je specifična vinska izložba. Posjetitelji ne dolaze na Vinart da bi se zapili nego da bi ozbiljno kušali vina i da bi kompetentno razgovarali o vinu. Vinart je primjer uspješnog B2B događaja, što je dijelom uvjetovano i prostorom.
Zagrebačka galerija Lauba velik je, prozračan prostor s veoma visokim stropovima, što omogućuje dobre uvjete za čuvanje i kušanje vina: vino ne voli male i stisnute prostore. Prije dvije godine Vinart se održao nekoliko dana prije proglašenja pandemije. Lani je na otvorenom, ispred Muzeja suvremene umjetnosti, organizirana neka verzija Vinarta ali to naravno nije bila prava stvar. Ove se godine Vinart vratio u Laubu u velikom stilu.
U petak oko pola tri Lauba je bila prepuna jako veselih ljudi iz vinskog biznisa, koji su poslije dvogodišnje pauze očigledno jedva dočekali ovakav događaj. Ne sjećamo se kad smo zadnji put vidjeli toliko mnogo dobro raspoloženih ljudi iz vinskog biznisa koji su, uglavnom trijezni, sa stvarnim interesom obilazili štandove i strastveno raspravljali o vinu.
Mi smo se jučer ograničili uglavnom na mlada vina. Doslovno sve mlade malvazije koje smo probali , Kozlović, Fakin, Medea, Franković, bile su već sada u jako dobrom stanju.
Kad je riječ o kontinentalnioj Hrvatskoj, ugodno su nas iznensdila vina Erdoro s Plešivice. Sauvignon iz 2021. spada među najbolje hrvatske sauvignone.
Od starijih smo vina stigli kušati Pilatovu Malvaziju sur Lie iz 2018. koja je uobičajeno impresivna, elegantni Frankovićev Teran iz 2017. i fino strukturirani Kopjarov rose pjenušac od crnog pinota.
Kad smo odlazili u rano popodne, pred Laubom su se stvorili dulji redovi. U sklopu Vinart Grand Tastinga održan je i niz vinskih majstorskih radionica i dvije izložbe zatvorenog tipa na kojima su se mogla kušati ikonografska hrvatska vina i najbolja vina novih zvijezda hrvatske vinske industrije.