Prije tri godine jedan solidni bistro u centru Zagreba stalno je boravio pri vrhu TripAdvisorove liste najboljih restorana u gradu. Problem je, međutim, bio u tome što je taj restoran skoro stalno zjapio prazan osim vikendima.
Stvarna popularnost pojedinog restorana nije, dakle, kriterij dolaska na TripAdvisorovu listu. Prvo mjesto na TripAdvisorovoj zagrebačkoj listi, uostalom, već godinama zauzima simpatični, minijaturni sendvič/tapas bar Heritage u Petrinjskoj, koji u zadnje dvije godine često nije radio a sad radi između 12 i 17 sati.
Posebno je zanimljivo da se na četvrtom mjestu nalazi pizzeria L’oro di Napoli koja se već davno iselila sa stare kaptolske adrese, pa dulje vrijeme nije radila, da bi se ponovo otvorila u Ratarskoj.
Među prvih deset u Zagrebu samo je jedan restoran koji je zaista stalno pun (Tekka). Ostali zagrebački restorani koji bilježe zaista velike promete, bilo da je riječ o Zvoncu, Zelendvoru ili klasičnim restoranima u centru nisu uspjeli ući u prvih deset, što znači da stvarna popularnost pojedinog restorana definitivno nema veze s TripAdvisorovom listom.
Ni kvaliteta i ambicioznot pojedinog restorana nema, međutim, puno veze s TripAdvisorovom listom. U Zagrebu među prvih deset nema ni Nava, ni oba Mana, ni Noela. U Rovinju TripAdvisorovu listu predvidi Monte, pa bi se teklo da na toj listi dominira kvaliteta.
No, osim Montea i Ria, među prvih deset ušli su uglavnom nevažni turistički restorani, kao i jedan korektan restoran koji je, međutim, katkad prazan i usred turističke sezone.
U Opatiji, pak, visoko treće mjesto zauzima slastičarnica s ukupno deset stolica, što bi možda, skupa s primjerom zagrebačkog Heritagea, moglo upućivati na zaključak da tko zna kako i zašto, najmanji lokali na TripAdvisoru dobivaju najviše dobrih recenzija: no, na opatijskoj se listi, među prvih deset, smjestio i veoma veliki i potpuno generički restoran Molo.
Ne postoji, očigledno, ni jedan racionalni zajednički kriterij za TripAdvisorove liste najboljih restorana. To nije ni stvarna popularnost ni stvarna kvaliteta (Monte, Rio i Valle Losca su izvrsni ali mnogi drugi restorani na listama su grozni) ni cjenovna dostupnost, jer su pri vrhu i pojedini vrlo jeftini, kao i pojedini vrlo skupi restorani.
TripAdvisorove liste najboljih restorana i dalje su kaos. Lažne recenzije golemi su problem, TripAdvisor godišnje ukloni i do milijun lažnih recenzija ali još uvijek ih ostane na tisuće. Nije loše podsjetiti da je prije nekoliko godina TripAdvisor najboljim londonskim restoranom bio proglasio restoran koji se nikad nije otvorio.
Dakle, jedan je čovjek odlučio ismijati TripAdvisor, pa je 2017. godine u nekoj londonskoj baraki inscenirao restoranki interijer i fotografirao lažna jela, napravljena od kreme za brijanje . Nepostojeći restoran postao je golemi hit na TripAdvisoru. Što zapravo ukazuje da mnogi ljudi, koji na TripAdvisoru recenziraju restorane, uopće ne posjećuju restorane.