Tataki je, znamo, japanski način kratke termičke obrade hrane, nastao u devetnaestom stoljeću. Tataki podrzumijeva da se riba, rjeđe govedina, vrlo kratko zapeče na jako visokoj temperaturi, tako da ostane potpuno crvena iznutra. Tataki se uglavnom koristi za pripremu palamide i tune.
U Hrvatskoj se tataki gotovo uvijek poslužuje tako da sliči na goveđu tagliatu: meso se nareže na srednje debele šnite, i servira samo na tanjuru, uz umak sa strane. Uostalom, tataki se tako servira i u većini konvencionalnih japanskih i fusion restorana, koje smo posjetili u inozemstvu. Zagrebačka Izakaya odnedavno priprema sasvim drukčiji tataki.
Jučer smo u Izakayi dobili tataki u obliku rolica od tune, punjenih štapićima reske zelene jabuke, i položenih na mnogo precizno rezanog, mariniranog povrća. Ova osvježavajuća verzija tatakija pomalo mijenja definiciju cijelog jela, jer umjesto masnoće, snage i umamija klasičnog tatakija dobivate niz osvježavajućih elemenata s puno različitih tekstura. No, Izakayine rolice od tatakija, s voćem i povrćem, jako dobro fukcioniraju, samo što uz ovaj stil tatakija ne treba naručivati crno, nego bijelo vino.