Predjela;
Carpaccio od brancina (Francuska)
Tartar od tune (Španjolska)
Grstinirane jakovske kapice (Škotska)
Škampi crudo (Škotska ili Norveška)
Glavna jela;
Hlap Thermidor, (Škotska, ili Aljaska)
Poširani file pagara u beurre blancu (Španjolska)
Brancin u soli (Francuska)
Tempura od filea oslića (Atlanski ocean)
Ovako bi, dakle, izgledali jelovnici mnogih jadranskih gsstronomskih restorana, kad bi zakon obvezivao restorane da objavljuju porijeklo robe s kojom rade.
U Francuskoj, primjerice, restorani od 1. ožujka moraju navoditi porijeklo svih vrsta mesa, koje poslužuju.Riba, rakovi i školjke zasad su izuzeti.
Hrvatska se restoranska scena zaklinje u sezonalnost i u lokalnost.
Međutim, dobar broj hrvatskih gastronomskih restorana, osobito u Dalmaciji i Dubrovniku, kupuju uvoznu ribu i bezbroj drugih uvoznih proizvoda, od jednog ili dva velika dobavljača, što te restorane čini gastronomski nezanimljivim. Zbog tri razloga.
Prvo, svi imaju istu robu, pa su im i meniji donekle uniformirani.
Drugo, njihova hrana nema baš nikakav lokalni karakter.
Treće, nekako je neugodno sjediti u Dubrovniku, kraj mora ili na zidinama, pa jesti smrznutog hlapa iz Škotske ili Aljaske (dobavljači koji rade s luksuznim dalmatinskim restoranima uglavnom ne drže žive jastoge i hlapove).
Da se razumijemo, mi nismo apriori protiv uvoza.
Američki black angus, japanska govedina, francuska gusja jetra, španjolski pršut i svi mogući svjetski sirevi mogu i trebaju biti neizostsvan dio ponude hrvatskog fine dininga.
Međutim, riba i rakovi, ulja i tartufi, povrće i najveći dio mesa, naprosto moraju biti lokalni.
U suprotnom, potpuno je besmisleno govoriti o bilo kakvoj hrvatskoj kuhinji.
Nabava je, uz krizu s radnom snagom, glavni strateški problem hrvatske, a osobito južnodalmatinske gastronomije.
Međutim, to ne smije biti izgovor za automatsko kupovanje uvoznih proizvoda.
Pelegrini, Nav, Plavi podrum, Cap Aureo, Marina i neki drugi zaista vrhunski restorani prodaju 90 i više posto autetničnijih, lokalnih proizvoda.
I zato ti restorani spadaju u zaista relevantan segment hrvatske gastronomije.