Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Fine dining chefovi iz JRE restorana u ponedjeljak su kuhali u Franckovoj radničkoj kantini

Izgledalo je pomalo nadrealno. Fabricio Vežnaver iz Pergole,  predsjednik JRE-a Vjeko Bašić, bivši bliski suradnik Ane Roš i Massima Botture danas chef restorana Korak  Bernard Korak, i niz drugih uglednih kuhara iz svijeta  fine dininga kuhalo je, dijelilo hranu i guralo se i miješalo s gospođama u borosanama iza pulta Franckova radničkog restorana u Vodovodnoj ulici u Zagrebu. Nikad u Hrvatskoj nismo vidjeli ništa slično.

“Kad smo na Skupštini JRE-a razgovarali o ovom događaju, pitao sam tko je dobrovoljac da kuha u Francku,” pričao nam je vlasnik Konobe Boba Vjeko Bašić, “Svi su odmah podigli ruke. Trebalo nas je samo osam. Da nas je trebalo osamnaest, došli bi ovdje sa osamneest marljivih ljudi.”

franck-jre-vunic-sinozic
Chef Zijavice Stiven Vunić i chef Navisa Tino Sinožić

I tako je nastala najzvjezdanija kuharska postava u povijesti  hrvatske tvorničke i društvene prehrane: svi ovi tvrdi profesionalci s puno su elena, energije i iskrene dobre volje pristupili jednom do neobičnijih zadataka u svojim karijerama. Trebali su između 9 i 13 sati nahraniti stotine Franckovih radnika i službenika.

frankc-jre-korak
Chef Bernard Korak

Franck, jedna od ikona hrvatske prehrambene industrije, ove godine slavi 130 rođendan. Tvornica Franck, nazvana po njemačkom poduzetniku Johannu Francku koji je uspio cikoriju preraditi u popularni, široko prihvaćeni napitak, osnovana je u Zagrebu 1892. godine, i to na istoj adresi gdje radi i danas.

U povodu 130. rođendana tvrtke, Franck je odlučio svojim zaposlenicima prirediti poseban gablec, kojeg su pripremili kuhari iz JRE-a, organizacije koja okuplja neke od najambicoznijih hrvatskih  restorana.

franck-jre-kapetanovic
Davor Kapetanović, direktor hotela Navis

Danas su tako u Franckvoj tvornici kuhali chefovi iz Pelegrinija, Bobe, Pergole, Navisa, Zijavice, Koraka, Dubravkinog puta i Vile Ariston. Na meniju su se među ostalim našli ragu od crne slavonske svinje s dimljenim krumpirom, svinjska rebra s gratiniranim krumpirom, kobasice i ombolo s kiselim kupusom, maništrun od sipe sa slanutkom, sušeni morski pas s orzom, varivo od hobonice s graškom i rolada od turopoljskog odojka sa salatom.

Moramo priznati da je ideja za gostovanje JRE-ovih chefova u Franckovom tvorničkom restoranu blizu  briljantnoj.

Fine dining je zbog cjenovne barijere prilično dalek većini hrvatskih građana.

Dolazak fine dininga u široku zajednicu predstavlja dio integrativnog procesa sa zajednicom, kroz koji treba proći svaka nacionalna kuhinja u izrastanju .

Elena Arzak pričala nam je da je baskijska visoka kuhinja prije više od trideset godina nastajala tako da su chefovi išli od kvarta do kvarta, od sela do sela, i dijelili svoja jela kako bi Baskijcima pokazali što se sve može skuhati u njihovoj zemlji.

I hrvatski bi chefovi trebali povremeno posjećivati radničke restorane, studentske menze i službeničke kantine kako bi širili znanje o  pravoj hrvatskoj kuhinji.

Današnji je događaj možda označio početak ovog potencijalno veoma značajnog procesa.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Fine dining chefovi iz JRE restorana u ponedjeljak su kuhali u Franckovoj radničkoj kantini

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min