Danas smo svratili u Al Dente da bismo provjerili jesu li njihove pizze posebnog stila, canotto, jednako lagane i slasne kao prošle jeseni. Canotto je podžanr napoletane , koji se odlikuje visokim, prozračnim rubovima. Al Dente u Bogovićevoj prva je zagrebačka pizzeria koja peče canotto.
Pizza s mesnim okruglicama i komoračem bila je uobičajeno izvrsna, premda s previše nadjeva, pa je tanko tijesto u sredini mjestimično kolabiralo: duplo manje okruglica i pizza bi bila savršena. No, i ovako je jedna od najboljih u Zagrebu.
Al Dente je na meni uveo i nekoliko novih pizza: s roastberfom, biftekom i umakom od kunića, a na stol donose genijalna Belićeva ulja. I baš kad smo u naslov mislili staviti da je Al Dente i dalje u velikoj formi, uočili smo nešto sasvim neobično na drugoj stranici jelovnika.
Ispod naslova Chef’s Table piše Pizza s odležanim ribeyem i listićima od 24 karatnog zlata, 10 grama. 1000 kuna. Hrvatska je, eto, dobila prvi pizzu za 1000 kuna. Po količinama ribeyea, dalo bi se zaključiti da je riječ o pizzi za dvoje, ali ipak, pizza za tisuću kuna?!
Ovdje prvo treba reći da je Al Dente gastrotainment. Ako su kao gastrotainment restoran zaključili da imaju goste koji žele platiti pizzu tisuću kuna, nije neobično da su to monetizirali.
Drugo, još jednom podsjećamo da zlatni listići nemaju baš nikakav okus i miris, što znači da niti jedan razuman gost neće naručiti zlatnu pizzu za tisuću kuna. A oni turbo folk gosti koji žele jesti zlato na pizzi? Tko im je kriv.