U utorak je u Cognacu predstavljeno novo, prvo postpandemijsko izdanje najvažnijeg Michelinova vodiča, onog za Francusku. Ceremonija je prvi put u povijesti održava izvan Pariza. Novi poredak u francuskom Michelinu odražava teško razdoblje kroz koje je tijekom pandemije prošla restoranska industrija. Više od 50 restorana, njih točno 55, degradirano je u novom izdanju.
Uglavnom su izbrisani, jer tijekom pandemije bankrotirali, ostali bez chefova ili su promijenili vlasništvo. Očekivano, s tri na nula zvjezdica pao je pariški restoran Alain Ducassea u hotelu Plaza Athénée, jer je Ducasse dobio otkaz i restoran sada (s jednom novom zvjezdicom) vodi novi chef. Drugu zvjezdicu izgubili su Dominique Pépin u restoranu Les Hauts de Loire i braća Bertrand u restoranu Les Cédres.
Iz vodiča su izbrisana tri restorana s dvije zvjezdice: La Maison des Bois Marca Veyrata, koji je gubio treću zvjezdicu pa je vraćao pa gubio, a sada je njegov planinski restoran izbrisna iz vodiča jer nije radio većinu prošle godine. Veyrat je najavio da će ponovno otvoriti restoran kad bude znao njegov novi koncept. Izbačeni su i pariški La Table de l’Espadon u hotelu Ritz, odavno zatvoren nakon odlaska chefa Nicolasa Salea, a ponovno bi se trebao otvoriti početkom travnja s novom cheficom Eugénie Béziat, prvom ženom na toj poziciji u povijesti Ritza. Treći izbrisani restoran s dvije zvjezdice je Meurin koji je promijenio vlasnika.
No, nadu ulijevaju dva nova restorana koja su dobila treću zvjezdicu: La Villa Madie u Cassisu i Plénitude – Cheval Blanc, Parizu. Chefica La Ville Madie Marielle Droisneau učenica je velikog Michela Brasa, radila je s Michelom Guerardom, Marcom Veyratom, Martinom Berasateguijem. Supruga Dimitrija s kojim danas vodi kuhinju, upoznala je u restoranu Reserve u Beaulieu gdje su zajedno radili. Treća zvjezdica za ingenioznog chefa Arnauda Donckelea u pariškom Plenitudeu konsenzualno se predviđala. Šest je novih restorana dobilo drugu zvjezdicu. Ovo je lista novih zvjezdica u Michelinovom vodiču za Francusku 2022.