Kad je Mario Meštrović prije tri godine preuzeo Kaiser na zagrebačkoj Kajzerici, bila je to tipična kvartovska gostiona s puno gableca. Meštrović je, naravno , zadržao gablece jer nije htio rastjerati lojalne lokalne goste, ali je Kaiser unaprijedio s dva komercijalna i plemenita restoranska žanra. Pa danas Kaiser živi od svježe ribe i od odležanih steakova.
Istodobno, gostionica preko puta Hipodroma uz standardnu vinsku listu drži i nekoliko potpuno nevjerojatnih bordeauxa poput Latoura, Lafitea i Margauxa iz velikih berbi s kraja prošlog stoljeća, po cijenama od 11 do 28 tisuća kuna za butelju; potencijalne vinske provalnike obavještavamo da se ta vina ne čuvaju u restoranu.
Jučer smo u Kaiseru probali fine kozice, gavune i debelo rezani losos koji je podsjećao na luksuzni balik. Škampi su bili uzorno slatki i fino su se složili s Hexamerovim rizlingom Quartz. No, kovač je bio zaista spektakularan: delikatan, čvrst i sočan, pečen u sekundu točno. U zadnjih smo pola godine u restoranima i kod kuće pojeli vrlo mnogo kovača, Kaiserov je jedan od najukusnijih.
Uz šanpjera pili smo genijalni kuriozitet iz Meštrovićeve privatne zbirke. Riječ je o Gravnerovom Bregu iz 1995. godine, dakle iz vremena kad se jedan od najutjecajnijih svjetskih vinara još nije bavio amforama ni dugim maceracijama. Danas, u svojoj 27 godini, Breg je impresivno svjež i užitan. Probali smo sasvim malo bijelih vina bilo gdje u svijetu koja su u tako visokoj dobi bila toliko svježa i čista.
Kaiser je zagrebački Dr. Jekyll i Mr. Hyde; kvartovska zalogajnica koja se efektno pretvara u restoran s plemenitom ribom, vrhunskim steakovima i svjetski vrijednim vinima.