Sve je stvar perspektive. Život na vulkanima i gejzirima nekome se može činiti kao prokletstvo, ali Viktor Sveinsson u tome je vidio priliku za održivije pekarstvo. Na Food Film Festivalu u New Yorku u službenoj selekciji za kratki film pobijedio je film Alison Grasso u kojemu Sveinsson pokazuje kako peče svoj kruh u gejziru. Jedino što mu treba za kruh, priča u filmu, su posuda i lopata. Ostalo obavlja priroda. Prirodan temperatura gejzira je 100 stupnjev, dovoljno da se kruh ispeče za 24 sata. Sveinsson je razvio recept za kruh koji uspijeva u rupi u vulkanskom tlu.
Sveinssonov kruh iz gejzira
Tijesto stavlji u limenu posudu, prekrije folijom i zakopa u zemlju na 24 sata. Drugi dan dobije divan crni kruh koji izgleda kao kolač, a u videu ga poslužuje s debelom fetom maslaca. Recenzija autorice videa: “Iznenađujuće slatko, puno više nego što bih očekivala od raženog kruha, i divno”.