Vrijednost za novac ove je godina ponovno iznimno važna kategorija u biranju restorana gdje ćemo ručati ili večerati. Dio razloga je u realnim inflatornim pritiscima na hranu i energente, a dio u ratnoj psihozi koja nužno destimulira trošenje.
Zato ćemo ove godine krajem svakog tromjesečja objavljivati liste najboljih zagrebačkih restorana po kriteriju vrijednosti za novac.
Na ovim se listama ne nalaze zalogajnice, pizzerie, burger barovi i roštiljarne, jer one rade po posebnim žanrovski dosta čvrsto definiranim standardima. Evo zagrebačke value for money liste za prvo tromjesečje
Theatrium je restoran visoke kuhinje koji se povremeno uspješno prerušava u bistro. Theatrium ove godine nije dizao cijene, pa najpopularnije jelo, briljantni beef Wellington i dalje košta 180 kuna. Hanger steak stoji 130 kuna, a legendarne paste i rižoti chefa Horvata vrte se oko 100 kuna, osim rižota s velikim repovima škampa, koji mora biti skuplji. Elegantno predjeko od divljih šparoga košta 75 kuna, a tartar biftek 85.
Mate Janković u Soli prodaje niz sjajno osmišljenih i profesionalno izvedenih malih jela za desetak eura, koji cent manje ili više. Premda su fizički mala, neka od tih jela, poput inside out pašticade ili arancina od skradinskog rižota prilično su zasitna.
Sopal chefa Marka Turkovića i dalje ne drži ništa bitno skuplje od 100 kuna. Najtoplije preporučujemo prepelicu i goveđi tartar. Meni bi se, međutim, morao osvježiti.
Ne računajući tartar biftek koji je valjda prvo jelo u dugoj povijesti ovog restorana skuplje od sto kuna, Lari & Penati i dalje uspješno žonglira u zoni od deser eura. Tjestenine, salate i reuben sendvič pouzdano su odlični.
U ovoj 93 godine staroj gostionici gotovo da je nemoguće potrošiti više od 100 eura za dvoje čak i ako pojedete cijeli jelovnik. Prije mjesec dana osobito nam se svidjela nježna, delikatna, precizno pečena pastrva.
Zelendvor drži razmjerno jeftine velike komade mesa. Cijene bifteka i dalje se kreću oko 150 kuma. Ultrapopularni Zelendvor svoje velike promete zahvaljuje i prijateljskoj politici za carnivore. Cijene riba i rakova nešto su više.
Tekkin sushi je skup jer je najbolji u Hrvatskoj i jer koristi najbolje dostupne, dakle vrlo skupe sastojke. Međutim, osim sushija i wagyu govedine, Tekka ne samo da nije skupa nego u primjerima poput bifteka i telećih filea (sve oko dvadeset eura) predstavlja izvrsnu vrijednost za novac.
Zlinje katkad prodaje zaista prvorazrednu oboritu ribu po cijenama koje nisu drastično veće od onih u ribarnicama. Cijene kućnih vina iznimno su prijateljske.
Izakaya vam omogućuje puni, uzbudljivi restoranski doživljaj u zabavnom ambijentu uz jednostavnu ali ukusnu fusion hranu po široko prihvatljivim cijenama.