Slavna chefica Ana Roš jučer je gostovala u zagrebačkom progresivnom restoranu ManO2. Radilo se o drugom njenom nastupu u Manu2 u samo pet mjeseci, što je prilično neobično, jer gospođa Roš rijetko kuha izvan svog restorana s dvije Michelinove zvjezdice, Hiše Franko kraj Kobarida.
Stoga je vjerojatno smatrala važnim da objasni dva dolaska u Zagreb u kratkom razdoblju. Evo što je među ostalim Roš rekla okupljenim gostima: “Sloveniju i Hrvatsku doživljavam kao neku vrstu zajedničkog prostora. Naši jezici su slični, mi se razumijemo… Meni je nelagodno što bolje ne govorim hrvatski…. Mi smo upućeni jedni na druge; vi znate da jako puno Slovenaca svake godine ljetuje u Hrvatskoj. I ja ljetujem u Hrvatskoj. S druge strane, Hrvati, primjerice, spadaju među najbrojnije goste u Hiši Franko, a svi znate koliko se dugo mora voziti do Hiše Franko. Hrvatska je Sloveniji važna, i drago mi je da sam ovdje i još ću češće dolaziti,” rekla je Ana Roš, uz buran aplauz krcatog restorana.
Gospođa Roš razumije o čemu govori; njen političko diplomatski background iz rane mladosti omogućuje joj da precizno artikulira pojedine važne društvene činjenice. Budući da je posve nesporno kako su Hrvatska i Slovenija upućene jedna na drugu, što se i u vremena lošijih odnosa između naše dvije zemlje vidjelo i u turizmu i u gastronomiji, Ana Roš svojim je sinoćnjim spontanim manifestom o slovensko-hrvatskom prijateljstvu ustvrdila ono što osjećaju mnogi s obje strane granice, s koje će, ionako i napokon, uskoro nestati granični prijelazi.
Na sinoćnjoj je večeri Ana Roš pripremila pet sljedova, a njen domaćin chef Hrvoje Kroflin četiri. Među jelima iz Hiše Franko briljirali su janjetina na kukuruznoj tortilji i zaista snažan, moćan chawamushi od dagnji s bebi lignjama i mišjakinjom; mišjakinja je divlja biljka iz obitelji karanfila sa sasvim distinktivnim okusom, koji je ovom chawamushiju dao poseban identitet.
Kroflin se, pak, istaknuo fantastičnim jelenjim fileom, serviranim s prvim ovogodišnjim smrčcima ubranima na Krku.
Desert glavne slastičarke Hiše Franko Maše Salopek od crvenog kupusa i jabuke s dipom od jaja i ružičastog grejpa spada među najoriginalnije pristupe restoranskom slastičarstvu.
Tijekom četverosatne večere dogodile su se samo dvije manje greške: kukuruzni beignet lagano je zagorio (baš kao i rakovica u tempuri u Nomi prije par godina) a vino, Domaine Burdy iz Jure, patilo je od preizraženog bretta.
Wine pairing, osim Burdya, bio je izvrstan, s više fantastičnih internacionalnih, hrvatskih i slovenskih vina uključujući Milošev Stalagmit koji se sjajno složio s chawamushijem i Štekarovu Staru Brajdu iz davne 2003. posluženu uz jelena.
Vinski servis bio je, pak, iznad standarda 98 posto hrvatskih restorana: čaše ni u jednom trenutku nisu bile prazne, niti je ijedno vino kasnilo za svojim slijedom. Proljetna večera slovensko-hrvatskog prijateljstva Ane Roš i Hrvoja Kroflina u Manu2 dugo će se pamtiti.