“Sloveniji imamo fantastične sireve, kako to da nigdje ne možete pojesti dobar fondu ili raclette? Imamo sjajne proizvođače povrća, nigdje ne možete dobiti dobro jelo tipa pot au feu. U Hiši Franko godinama razmišljamo kako male lokalne proizvođače, farmere, mljekare, vrtlare, povezati sa širim tržištem. Pandemiju smo iskoristili kao priliku i pokrenuli niz projekata s tom idejom,” pričala nam je sinoć chefica Ana Roš nakon sjajne četveroručne večere koju je u Manu2 priredila sa chefom Hrvojem Kroflinom.
Nakon izuzetno uspješne suradnje s trgovačkim lancem Tuš koji danas prodaje cijelu liniju proizvoda od namirnica sa slovenskih farmi koje potpisuje Ana Roš, velika slovenska chefica pokreće novi, još ambiciozniji koncept. U Ljubljani otvara bistro, pekarnicu s Natašom Đurić, eksperticom za sourdough kruh koja je donedavno bila zadužena za kruh u Hiši Franko, i craft koktel bar.
“Krećemo od Ljubljane jer nam je to tržišno logično i jer je želimo probuditi, mislim da se u pandemiji uspavala. Cilj nam je novi koncept proširiti na sve veće gradove u Sloveniji, možda i preko granice,” kaže Roš. U bistrou u kojemu će se spajati mediteranski i planinski vrtovi naglasak će biti na povrću i jelima za dijeljenje, formatima kakvih u Sloveniji sada nema. S novim brendom i lokalima, prilično velikim poslovnim poduhvatom, Ana Roš postavlja novi model afirmacije lokalne hrane koji bi mogao imati golemi utjecaj i u Sloveniji i u Hrvatskoj.