Veliki blagdani poput Uskrsa dani su kad prodaja vina nužno raste. Većina kupaca nema specijalistička znanja o vinu, što je i normalno ako vina kupuju tek povremeno.
Ovaj kratki vodič za kupnju vina donosi nekoliko preporuka koje čitateljima koji ne kupuju vina često mogu pomoći da za manje novca dobiju bolje vino uz uskršnji ručak ( ili bilo koju drugu priliku .
Bitno je reći da su kupnje vina u specijaliziranim trgovinama, vinotekama i supermarketima dva donekle različita procesa, pa zato objavljujemo dvije grupe savjeta za blagdanski vinski shopping. Sve se preporuke odnose na buteljirana vina. U boce od litre u 99 posto slučajeva puni se vino inferiorne kvalitete.
S obzirom na dosta ogromne razlike u cijenama vina, morate znati koliko želite ili možete potrošiti. U jednoj trgovini možete naći dobra vina ili vina iste sorte za 50 kuna, za 100 kuna, za 150 kuna, za 500 kuna i za 1500 kuna
Osim ako točno znate koju etiketu kupujete, u vinotekama uvijek tražite pomoć prodavača. Prodavači u većini vinoteka stručni su i pristojni. Oni vam mogu objasniti što znače etikete stranih vina (na francuskim i mnogim talijanskim etiketama ne pišu sorte grožđa), kako je pojedino vino proizvedeno, odakle dolazi i kakve su mu arome i okusi, donekle i uz kakvu hranu se može servirati. Iskoristite sve te prednosti.
Dakle, kad kupujete vino u vinoteci, prodavaču možete reći otprilike sljedeće: “Želim nešto crno, jače, dalmatinsko do 100 kuna za butelju” i svaki će vam prodavač ponuditi bar nekoliko opcija.
Pitajte prodavača koja se vina slažu s jelima uz koja ih želite poslužiti. Ako , primjerice, za Uskrs pečete janjetinu, ni jedan odgovorni prodavač neće vam uz janjetinu predložiti pošip ili mladu malvaziju.
U vinoteci možete razmisliti i o drugim opcijama osim onih na koje ste navikli, jer je pred vama tisuću boca. Zašto ne biste, umjesto uobičajenog plavca, uz pašticadu probali teran ili neko moćno španjolsko vino?
Mnoge vinoteke uz cijenu ističu ocjene koje je pojedino vino dobilo. Ocjene su u barem 90 posto slučajeva relevantan pokazatelj kvalitete vina. Sve između 86 i 89 bodova je dobro, sve iznad 90 je izvrsno.
Ako primjerice neka butelja ima naljepnicu s Decanterovom medaljom, posebno zlatnom, nećete pogriješiti.
Prije odlaska u vinoteku pregledajte web trgovine vodećih vinoteka. Razlike u cijenama mogu biti drastične.
Na akcijama u pojedinim supermarketima poput Interspara i Spara, možete pronaći izvrsna vina po tridesetak posto nižim cijenama.
Vina izložena u visini očiju nisu nužno najbolja vina, nego postoji komercijalni razlog zbog kojeg su na najvidljivijem mjestu.
Provjeravajte ocjene i opise vina za koja ste zainteresirani na mobitelu. To nije nepristojno. Naprotiv, danas je to obavezni i zabavni dio vinskog shoppinga.
Ako butelja čileanskog, makedonskog ili talijanskog vina košta 20 ili 25 kuna, i ako od te cijene oduzmete troškove transporta, stakla, čepa, etikete i trgovačke marže, koliko vrijedi samo vino, i koliko je i kakvog grožđa u njemu?
Čak i kada drže dobra vina, diskonteri ih uglavnom čuvaju u lošim uvjetima. A vino je lako pokvarljiva roba, osjetljiva na uvjete skladištenja.
Dobri veliki supermarketi drže više stotina etiketa, pa zaista možete uživati u izboru vina.
Oni ne podnose visoku temperaturu i izloženost izravnom svjetlu. Naprosto prestaju pjeniti. Nikad ne kupujte pjenušce za 15, 20 ili 25 kuna. U njima se nalaze zadnji ostaci prerade grožđa i puno kemije.
U supermarketima se zna dogoditi da se jedno kraj drugog prodaju ista vina iz različitih berbi. Ako želite svježe bijelo vino, kupite najmlađu berbu. Želite li snažnije crno vino, uvijek potražite stariju berbu. Ako kupujete rose, baš uvijek, u sto posto slučajeva, tražite lanjsku berbu.