Radni program rovinjskog Weekend Food Festivala počeo je jutros predstavljanjem dokumenta koji se zove Osnovne smjernice Manifesta hrvatske kuhinje. Glavni autor Manifesta Hrvoje Petrić tekst je usuglašavao s više uglednih hrvatskih chefova i vinara.
U raspravi o Manifestu održanoj u punoj dvorani Vikend Tvornice duhana u Rovinju sudjelovali su Tvrtko Šakota, Deni Srdoč, Hrvoje Kroflin i Boris Šuljić. Razgovor je vodio Petrić. Manifest hrvatske kuhinje, čiji tekst bi trebao nastaviti evoluirati s godinama, usuglašen je kao temeljni dokument buduće vrijednosne, kvalitativne i konceptualne orijentacije hrvatske gastronomije i podloga za njenu promociju. Evo teksta Osnovnih smjernica Manifesta hrvatske kuhinje.
Želimo koristiti namirnice uzgojene na ekološki, organski ili biodinamički način. Jer želimo da naša prehrana u budućnosti bude zdrava.
Želimo se maksimalno povezati s malim, lokalnim gospodarstvima, direktno ili uz podršku distributera koji bi trebali jasno naglasiti lokalne namirnice i stvarati mreže lokalnih proizvođača.
Inzistirat ćemo na sezonalnosti tj. korištenju namirnica u svojoj prirodnoj sezonalnoj zrelosti.
Želimo bolje upoznati svoje kulturno i gastronomsko naslijeđe kako bi otkrivajući zaboravljena jela stvorili simbiozu tradicije i budućnosti. Moramo očuvati recepte, tehnike i duh tradicionalnih jela za buduće generacije.
Želimo promovirati izvrsnost u gastronomiji kroz međunarodne medije. Promovirati vrhunske hrvatske proizvode unutar i van države i propagirati Hrvatsku kao važnu gastronomsku destinaciju. Gastronomska ponuda je važan čimbenik turizma pa će prepoznatljiva nacionalna kuhinja pridonijeti i boljoj turističkoj promociji Hrvatske.
Moramo brinuti o prirodnoj održivosti i maksimalno reducirati otpad. Pronaći alternativne načine iskoristivosti namirnica kako bi svaki dio namirnice bio upotrijebljen kroz neko jelo, ili tehnikama fermentacije kakve smo oduvijek njegovali u našoj kulturi.
Moramo neprestano raditi na edukaciji. Kako djelatnika ovog sektora tako i svih gostiju.
Želimo poboljšati prehranu u obrazovnim ustanovama (vrtićima, osnovnim i srednjim školama…) kako bi stvarali nove naraštaje tj educirali postojeće o održivoj, kvalitetnoj i lokalnoj hrani.