Tankovska, Charmat ili Martinotti metoda proizvodnje pjenušavih vina podrazumijeva da do druge fermentacije vina, koja stvara mjehuriće, dolazi u tankovima a ne u bocama kao kod tradicionalne/šampanjske metode. Cijeli ogromni ocean prosecca proizvodi se Charmat metodom: pjenušci napravljeni tom tehnologijom svježi su, voćni, jednostavni, jeftiniji od tradicionalnih – i uglavnom dosadni.
U Hrvatskoj se unatrag sedam ili osam godina vinificira puno tankovskih pjenušaca jer ih tržište traži, ali sasvim malo njih zaslužuje pozornost potrošača koji zaista vole vino.
U tu vrlo malobrojnu grupu spada Rose Brut de Pinot Noir erdutske greenfield vinarije Royal Hill. Royal Hillov prvi pjenušac, kojeg potpisuje ugledna enologinja Ivona Jeličić, neobično je ambiciozan za kriterije Charmat metode.
Prvo, on ima pravo, ozbiljno tijelo i nije vodenast, o čemu svjedoči i postotak alkohola; većina Charmat pjenušaca ima oko 11 posto alkohola, a Royal Hill Rose Brut ima gornjih šampanjskih 12,5 posto.
Drugo, Royal Hillov pjenušac posjeduje puno svježine i razmjerno malo šećera; dosage iznosi tek šest grama. On je gotovo oštar, što ga čini dobrim partnerom svim mogućim ljetnim salatama, pečenim ili pohanim kozicama, sushiju s lakšim sastojcima, kao i pizzi. Naposljetku, na nosu se osjeća puno neodoljivih zrelih jagoda.
Royal Hillov pjenušavi Rose trebao bi postati zarazni ljetni hit, jer podjednako dobro funkcionira na plaži, u restoranima i u noćnim klubovima.