Rosei su, dakle, ona boja vina, kojoj na svjetskom tržištu prodaja sumanuto raste već desetak godina. Sumanuto znači, primjerice, da je izvoz provansalskih rosea u Sjedinjene Države sve do pandemije rastao u dvoznamenkastim godišnjim stopama.
Eksploziju potražnje za roseom potaknuo je moderni model provansalskih ružičastih vina, koji su prije više od deset godina definirali Whispering Angel, Minuty i Miraval: riječ je o blijedim, elegantnim i, ovo je presudno, posve suhim vinima. Takva su se vina svojedobno nazivala brose, kako bi ih se distingviralo od takozvanih ženskih, slatkastih rosea.
Hrvatskim je proizvođačima trebalo dosta vremena da shvate kako je budućnost rosea u blijedim i suhim vinima. No, najuspješniji i najfiniji hrvatski rosei, kojih nema mnogo, danas uglavnom jesu blijedi i prilično suhi. Evo liste najboljih hrvatskih rosea za ljeto 2022. Prva dva vina ne spadaju u tipične rosee, pa smo ih svrstali pod egidu izvan konkurencije: riječ je o velikim južnim vinima koja možete piti uz ribu, rakove i pizzu, ali i uz janjetinu ili steakove.
Ovaj odležani rose boje prvih trešanja napravljen je od plavca malog. Radi se o elegantnom, snažnom, terroirskom vinu punom crvenog voća, ali i prepoznatljivih aroma vruće makije, tipičnih za sve plavce obitelji Miloš.
Ovo graciozno vino s valjda najšarmantnijom etiketom u Hrvatskoj još je jedan izvrstan primjer transformacije plavca malog u rose. St. Heels, vino snažnijeg tijela, ali i s puno svježine, naš je omiljeni hrvatski rose za steakove.
Bastiàn je senzacija na sceni domaćih rosea. Blijed, elegantan, punjen u Miravalovu bocu, suh kao barut, herbalno voćan, s čvrstom strukturom, ovaj rose nove istoimene vinarije morao bi postati najveći ljetni hit. Kad bi ga bilo. Napunjeno je, međutim, tek nekoliko tisuća butelja. Rose Bastiàn proizvodi se od merlota i cabernet franca.
Galićevo ružičasto vino primjer je uspješne evolucije slavonskih rosea. Prije pet ili šest godina, Galićev je Rose imao pet do šest grama šećera. Prije pandemije šećer se sveo na dva grama, a vino je postalo nezaobilazno u većini boljih restorana i barova. Galićev Rose naučio je Hrvatsku kako trebaju izgledati moderni rosei.
Enologinja Ivona Jeličić upravo je drastično poboljšala kvalitetu ružičastog vina novog velikog brenda iz istočne Slavonije. Ovogodišnji Royal Hill pun je voća, čvrst, konzistentan, naglašeno svjež i elegantan. Rođen da uspije. Royal Hill Rose proizvodi se od crnog pinota.
Martin Albus prestižna je etiketa vinarije Orahovica, koja je i za svoje standardne rosee dobivala važne međunarodne nagrade, nesrazmjerne niskoj cijeni tih vina. Martin Albus, napravljen od frankovke, sadrži manje od dva grama šećera, kiseline su razmjerno visoke, a okusi šumskih jagoda i malina dosta očaravajući. Uz Bastiàn, radi se o ružičastom iznenađenju godine.
Kutjevački Premium Rose u trbušastoj boci s elegantnom etiketom, najinteligentniji je projekt ove goleme vinarije unatrag mnogo godina. Kutjevački Premium Rose lakopitak je, lepršav i umjereno voćan.
Ovo vino možda nije za svakoga. Tomazov rose od terana brutalno je suh, gotovo oštar, potpuno teranski, bez ikakve kozmetike. Ali, izvrsno, intenzivno miriše na jagode, trešnje i višnje, i sjajno se slaže s pršutom, salamama, kobasicama, pancetom i tvrdim sirevima.
Legendarni Andro Tomić jedan je od prvih Dalmatinaca koji su počeli proizvoditi suhi rose. Tomićev Opolo Nobile, proizveden kratkom maceracijom malog plavca doslovno je pun sunca i zrelog ljetnog voća, s laganim herbalnim nijansama i solidnom svježinom za otočna vina.