Sezona je mladog graška, nama najdražeg zelenog povrća. Mladi grašak ovih dana na zagrebačkim tržnicama košta između 30 i 40 kuna. Premda grašak vrlo dobro podnosi zamrzavanje, svježi mladi grašak neusporediva je delikatesa. Kad nismo osobito gladni, često ga jedemo samog, kuhanog tek par minuta, s dosta maslaca, par kapi blažeg ulja i listićima mente.
Za nedjeljni smo ručak ipak izabrali nešto supstancijalnije jelo, koje se temelji na receptu iz Bon Apetita, s ponešto važnih preinaka poput pesta od mente, umjesto lišća kadulje. Evo par osnovnih uputa za kupovanje graška. Prvo i najvažnije, nikad nemojte kupovati već očiščeni grašak. Grašak čistite neposredno prije kuhanja. Nikad nemojte kupovati grašak požutjelih mahuna, jer požutjele mahune skrivaju zrnje koje je izgubilo slatkoću
za troje do četvero
Sastojci
Za pesto od mente
Postupak
Kuhajte tagliatelle u najmanje dvije litre slane, kipuće vode, minutu kraće nego što piše na kutiji. Očistite i odmah skuhajte grašak u malo vruće slane vode. Kuhajte dvije do tri minute. Ocijedite, blago posolite i odmah u grašku rastopite malo maslaca. Pržite pršut na maslinovu ulju dok ne postane blago hrskav, tri do četiri minute. U tavicu s pršutom umiješajte tjesteninu, grašak, ostatak maslaca, malo vode od kuhanja tijesta i puno parmezana. Miješajte oko minutu na laganoj vatri, da se sir i maslac ne rastope i formiraju kremasti umak. Servirajte u duboke tanjure sa žlicom pesta od mente na vrhu. Ukrasite listićima mente
Bilo bi optimalno, kad biste sve ove sastojke usitnili u mužaru. No, dobar pesto možete napraviti i u mikseru, s tim da ga ne smijete preizmiksati. Pesto bi trebao zadržati grublju, rustikalnu konzistenciju. Uz tagliatelle s graškom, pršutom i pestom od mente preporučujemo herbalni, ali snažniji sauvignon, poput Matoševićeve Zelene Grimalde, Erdora ili Bolfanova Sauvignona iz 2021.