Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Premda tvrdi suprotno, ministar financija Marić misli da su ugostitelji uglavnom prevaranti. Što je strateški problem za Plenkovićevu Vladu

maric-zdravko

Tijekom jednog od brojnih sastanaka ugostitelja i predstavnika Ministarstva financija koji su se održavali u pandemijskim godinama, jedan je restorater optužio ministra financija Zdravka Marića da cijelu ugostiteljsku struku smatra prevarantskom. Ministar je reagirao vrlo žestoko: “To nije istina. Ja to nikad nigdje nisam rekao. Gdje ste to vidjeli ili pročitali?” pitao je gospodin Marić. Pa ipak, Zdravko Marić i njegovi najbliži suradnici, dosta je očigledno, doista smatraju cijelu ugostiteljsku struku, ili barem velik njen dio, prevarantskom i crnoburzaškom.

O tome podjednako svjedoče najnoviji porezni napad na restorane, kao i argumentacija kojom Marić opravdava ovu dosta nevjerojatnu akciju Porezne  uprave. Zdravko Marić izjavio je, naime, da su poreznici primijetili veliki nesklad između ulaznih i izlaznih stavki u restoranima, pa su zato reagirali.

Ova izjava pokazuje da Marić i njegovi suradnici ne razumiju abecedu restoranskog posla. Neki restorani mogu raditi s odnosom food costa i izlaznih cijena jedan naprema deset, a neki jedan naprema dva, dva i pol. To je pitanje koje se regulira tržištem i žanrovskom orijentacijom pojedinog restorana. Neki restorani mogu nabavljati škampe za 80 kuna, a drugi za 250 kuna za kilogram, premda se radi o škampima iste veličine. Međutim, porijeklo i svježina nisu isti. Ovakvih je primjera doslovno milijun, jer roba s kojom restorani rade nije uniformirana, iako ima iste nazive i slične opise. Ona se mijenja iz dana u dan, kao i njena cijena.

Ali, ministar Marić o tome nema pojma. Zdravko Marić i njegovi suradnici pate od komunističke predrasude o ugostiteljima utajivačima poreza, koji voze bijesne aute  i grade vile na Tuškancu. Što je sve duboko netočno: takvih je manje od pola posto.

Kult Plave Kamenice godinama redovito upozorava na neetičke i prevarantske prakse u hrvatskim restoranima. No , takve su prakse tipične su za manji dio restoranske industrije. Ako je gospodin Marić zaista želio uvesti red i izolirati i kazniti utajivače poreza, njegova je Porezna uprava morala izdvojiti osobito suspektne ugostitelje, što je prilično jednostavno; njih je moguće identificirati i na temelju osobne imovine i na temelju golemih prometa u kratkom razdoblju.

Umjesto toga, Porezna uprava napala je gotovo cijeli ugostiteljski sektor, i to uoči početka turističke sezone. Što je kontraproduktivno, nepravedno i predstavlja veći politički problem za premijera Plenkovića.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Premda tvrdi suprotno, ministar financija Marić misli da su ugostitelji uglavnom prevaranti. Što je strateški problem za Plenkovićevu Vladu

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min