Sasvim je jasno da u ovo doba godine ništa u Hrvatskoj nije tako popularno kao roštilj. Kad se vikendom vozite prema zagrebačkim izlazima za autoput za more, ne možete ne vidjeti desetine i stotine ljudi kako roštiljaju na livadama desno od ceste. Roštilji se ovih dana pale doslovno svugdje; u starim vrtovima na Pešćenici, Trešnjevci i Trnju, na zelenim površinama u Novom Zagrebu, na balkonima stambenih zgrada, posvuda u Zagrebu.
Supermarketi, istodobno, ulažu rekordne budžete u televizijsko oglašavanje mesa navodno dobrog za roštilj. Budući da Hrvati troše toliko vremena i novca na roštiljanje, o čemu je, uostalom, Hladno pivo snimilo dosta pametnu pjesmu, logično je razmisliti i o tome što se pije uz roštilj. Naš je ovogodišnji roštiljski Vodič malo kompliciraniji i napredniji, jer obuhvaća sve najčešće vrste hrane koja se stavlja na žar od drvenog ugljena i raznih vrsta drva, s nizom posve specifičnih opcija za vino i pivo.
Bazično mljeveno meso s roštilja dobro se slaže i s bijelim i s ružičastim i s lakšim crnim vinima. Tri su kriterija najvažnija: vino mora razbijati masnoću mljevenog mesa, mora ići dobro uz dim i mora gasiti žeđ. Slično vrijedi i za pivo.
Preporuke (Sve preporuke za vina odnose se na butelje)
Bijelo vino
Belje, Kvalitetna graševina 2021. Baranja,
Iločki podrumi, Kvalitetna graševina 2021, Podunavlje
Dvanajščak Kozol Pušipel 2021. Međimurje
Bolfan, Sauvignon 2021. Zagorje
Kolarić Coletti Pinot Grigio 2021, Plešivica
Voštinić Klasnić; Škrlet 2021. Moslavina
Medea, Malvazija 2021. Istra
Benvenuti, Malvazija 2021. Istra
Laguna Malvazija Festigia 2021, Istra;
Rosei
Galić Rose 2021. Slavonija
Royal Hill Rose 2020, Erdut
Martin Albus Rose 2021. Slavonija
Laguna Rose 2021. Istra
Tomaz, Rose Flaminio 2021. Istra
Crna vina
Laguna, Terra Rosa, 2019/20. Istra
Martin Albus, Frankovka 2019/20. Slavonija
Medea, Merlot 2020/21. Istra
Korlat, Merlot 2018. Dalmacija
Korlat, Syrah 2018. Dalmacija
Terra Madre, Plavac 2017. Komarna, Dalmacija
Pivo
Uz bazični roštilj vjerojatno je najbolje piti lagere Pilsner Urquell, češki Budweiser, Zmajski Pilsner.
Za ambicioznije konzumente piva, toplo preporučujemo Varioničin Pale Ale
Piletina je, naravno, najgore meso koje se prodaje u Hrvatskoj. Devedeset posto piletine iz supermarketa nema nikakav okus, pa je roštiljski dim jedan od rijetkih načina da piletinu učinite zanimljivom. Svježa svinjetina može, pak, biti slatkasta i dobra. Piletina i svinjetina traže lakša, ali zaokružena vina, bez jakih kiselina i velikih tanina.
Bijela vina
Mihalj, Graševina 2020, Slavonija
Mihalj, Graševina, Mačovo brdo, 2020. Slavonija
Krauthaker, Graševina Mitrovac 2021, Slavonija
Fakin, Malvazija La Prima, 2020, Istra
Matošević, Bijela Grimalda 2018/19, Istra
Čara, Pošip 2021, Korčula
Blato, Pošip Težak, 2021, Korčula
Tomac, Rizling Rock Star, 2020. Plešivica
Rosei
Saints Hills, Saints Heels 2021, Pelješac
Crna vina
Korlat Syrah 2018, Dalmacija
Krauthaker, Crni pinot 2018. Slavonija
Šember, Crni pinot Vučjak 2018, Plešivica
Koščak, Crni pinot 2020, Zagorje
Rizman, Tribidrag 2018/19, Komarna, Dalmacija
Testament, Dalmatian Dog, Babić, 2019/20. Dalmacija
Pivo; ovdje bismo preporučili uglavnom ista piva kao za pljeskavice i ćevape uz nekoliko pojačanja, poput Medvedgradovog Fakina, ili Guinnessa, čiji se gorko slatki okus fino slaže sa zadimljenom svinjetinom.
Steakovi na roštilju traže veoma jaka pića. No, prvo treba naučiti kako peći steakove na roštilju. Temperatura roštilja od drvenog ugljena često nije dovoljno visoka za steakove. Stoga steakove katkad vrijedi spaliti na otvorenoj vatri, ali samo na dvadesetak sekundi, da postignu brzu Maillardovu reakciju, a onda ih odmah vratiti na rešetku. Naravno, imate li Green Egg, zanemarite ovaj savjet.
Bijela vina;
Uz steakove možemo piti bijela vina, ali ona moraju imati jako veliko tijelo i kremastu teksturu, poput Toljeva chardonnaya Le Chiffre. U igru još ulaze Erdorov briljantni Sivi pinot i, Damjanićev Clemente Blanc
Oranži
Oranži su puni tanina, ali zadržavaju svježinu bijelih vina, pa su zato idealan za steakove s roštilja.
Evo kraće liste
Tomac, Marany Plešivica
Kolarić Pinot Grigio Multivintage, Plešivica
Križ, Grk, Pelješac,
Šoškić, Haiku, Plešivica
Boškinac, Ocu, Pag
Rosei
Miloš, Stagnum R, Pelješac
Crna vina
Miloš, Stagnum 2011/12 Pelješac
Saint Hills, Dingač, 2015/16, Pelješac
Medea, Punta Greca 2018-, Istra
Madirazza, Dingač Nobile 2008, Pelješac
Korlat Cuvee Supreme 2013, Dalmacija
Tomaz, Teran Barbarossa 2018/19, Istra
Coronica Gran Teran 2015 Istra
Fakin; Teran Il Primo, Istra
Testament, Babić, Dalmacija
Leo Gracin, Babić, Suha Punta, Dalmacija
Benvenuti, Santa Elisabetta, Istra
Pivo
Probajte s vrlo jakim trapističkim pivima, poput Chimaya Bleu, ili Westmallea Tripel,Ta su piva dostupna u Hrvatskoj
Mala plava riba traži svježe, ali ipak donekle ozbiljno vino.Palamida i plava tuna traže plemenita crna vina, ili oranže ili najozbiljnija bijela vina
Bijela vina
Dobravac, Malvazija Sonata, Istra
Testament, Pošip Merga Victa, Dalmacija
Stina, Pošip, Dalmacija
Stina, Vugava, Dalmacija
Zure, Grk, Dalmacija
Madirazza, Grk Herakles, Pelješac
Cebalo, Grk, Dalmacija
Crna vina
Testament, Babić Dalmatian Dog, Dalmacija
Miloš, Plavac, Pelješac
Kozlović, Teran, Istra
Fakin, Teran, Istra
Martin Albus Frankovka, Slavonija
Damjanić, Borgonja, Istra
Laguna, Castello (uz tunu), Istra
Pilato, Grande Cuvee (uz tunu), Istra
Matošević, Crna Grimalda, (uz tunu) Istra
Korak, Crni pinot, (uz tunu) Plešivica
Oranži (isključivo uz tunu)
Clai, Malvazija Sveti Jakov, Istra
Tomac, Marany, Plešivica
Šoškić, Haiku, Plešivica
Krauthaker, Graševina Kuvlakhe, Slavonija
Cattunar, Malvazija Collina, Istra
Uz oboritu ribu i škampe na gradelama serviramo zaista vrhunska bijela vina. Ili crne pinote. Ili šampanjce
Bijela vina
Nerica, Pošip, Dalmacija
Nerica, Pošip Mindel,Dalmacija
Zure, Grk, Dalmacija
Tomac, Rizling Rock Star, Plešivica
Kolarić Coletti Pinot Grigio Multivintage, Plešivica
Erdoro Sivi pinot, Plešivica
Bire Grk,Dalmacija
Bire; Grk Defora, Dalmacija
Veralda Malvazija Dorata, Istra
Milan Budinski; Omo, Istra
Bastian Malvazija 2021. Istra
Kozlović, Malvazija Santa Lucia, Istra
Kozlović, Malvazija Selekcija, Istra
Laguna, Malvazija Vižinada, Istra
Cattunar, Malvazija Crna zemlja, Istra
Pilato, Malvazija Sur Lie, Istra
Pjenušci i šampanjci
Tomac, Blanc de Noirs, Plešivica
Šember 96, Plešivica
Štampar, Urban White, Međimurje
Veralda; Xtrian Rose, Istra
Allart, Brut, Champagne
Moet et Chandon, Grand Vintage 2013. Champagne
Larmandier Bernier, Terre de Vertus, Champagne
Agrapart; 7 Crus, Champagne
Roederer Brut Premier, Champagne
Drappier, Brut Nature Zero, Champagne
Korak, Crni pinot, Plešivica
Šember, Crni pinot Vučjak, Plešivica
Tomac, Crni pinto Marany, Plešivica
Krauthaker Crni pinot, Slavonija
Povrće na roštilju može se pretvoriti u prilično spektakularno jelo, posebno kad je riječ o šparogama, paprikama, patlidžanima, i rajčicama.
Jedete li povrće s roštilja kao glavno jelo, bez mesa, uvijek birajte svježa, zelena, hrskava bijela vina.
Bijela vina
1. Erdoro, Sauvignon, Plešivica
2. Saint Hills, Frenchie 2021.
3. Bolfan, Sauvignon, Hrvatsko Zagorje
4. Štampar, Sauvignon, Međimurje
5. Puhelek, Sauvignon, Zelina
6. Dvanajščak Kozol, Pušipel, Međimurje
7. Cmrečnjak, Pušipel, Međimurje
8. Belje, Chardonnay, Slavonija
Pivo
Povrće s roštilja ide izvrsno uz IPA-u, jer IPA sadrži puno herbalnih, polifenolnih aroma. Osim toga, njena se gorčina fenomenalno slaže sa šparogama, rajčicama, paprikama i mladim lukom. Mladi luk na roštilju spektakl je za sebe. Uz povrće s drvenog ugljena vruće preporučujemo hladni Pozoj i C 4, dvije najbolje IPA-e u Hrvatskoj. Ako ste u Istri, pokušajte pronaći Burin Hurricane.