Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Napredni sveobuhvatni vodič za vino i pivo uz roštilj za ljeto 2022. godine

rostilj

Sasvim je jasno da u ovo doba godine ništa u Hrvatskoj nije tako popularno kao roštilj. Kad se vikendom vozite prema zagrebačkim izlazima za autoput za more, ne možete ne vidjeti desetine i stotine ljudi kako roštiljaju na livadama desno od ceste. Roštilji se ovih dana pale doslovno svugdje; u starim vrtovima na Pešćenici, Trešnjevci i Trnju, na zelenim površinama u Novom Zagrebu, na balkonima stambenih zgrada, posvuda u Zagrebu.

Supermarketi, istodobno, ulažu rekordne budžete u televizijsko oglašavanje mesa navodno dobrog za roštilj. Budući da Hrvati troše toliko vremena i novca na roštiljanje, o čemu je, uostalom, Hladno pivo snimilo dosta pametnu pjesmu, logično je razmisliti i o tome što se pije uz roštilj. Naš je ovogodišnji roštiljski Vodič malo kompliciraniji i napredniji, jer obuhvaća sve najčešće vrste hrane koja se stavlja na žar od drvenog ugljena i raznih vrsta drva, s nizom posve specifičnih opcija za vino i pivo.

1. Ćevapi i pljeskavice

Bazično mljeveno meso s roštilja dobro se slaže i s bijelim i s ružičastim i s lakšim crnim vinima. Tri su kriterija najvažnija: vino mora razbijati masnoću mljevenog mesa, mora ići dobro uz dim i mora gasiti žeđ. Slično vrijedi i za pivo.

Preporuke (Sve preporuke za vina odnose se na butelje)

Bijelo vino

Belje, Kvalitetna graševina 2021. Baranja,

Iločki podrumi, Kvalitetna graševina 2021, Podunavlje

Dvanajščak Kozol Pušipel 2021. Međimurje

Bolfan, Sauvignon 2021. Zagorje

Kolarić Coletti Pinot Grigio 2021, Plešivica

Voštinić Klasnić; Škrlet 2021. Moslavina

Medea, Malvazija 2021. Istra 

Benvenuti, Malvazija 2021. Istra

Laguna Malvazija Festigia 2021, Istra;

Rosei

Galić Rose 2021. Slavonija

Royal Hill Rose 2020, Erdut

Martin Albus Rose 2021. Slavonija

Laguna Rose 2021. Istra

Tomaz, Rose Flaminio 2021. Istra

Crna vina

Laguna, Terra Rosa, 2019/20. Istra 

Martin Albus, Frankovka 2019/20. Slavonija

Medea, Merlot 2020/21. Istra

Korlat, Merlot 2018. Dalmacija

Korlat, Syrah 2018. Dalmacija

Terra Madre, Plavac 2017. Komarna, Dalmacija

Pivo

Uz bazični roštilj vjerojatno je najbolje piti lagere Pilsner Urquell, češki Budweiser, Zmajski Pilsner.

Za ambicioznije konzumente piva, toplo preporučujemo Varioničin Pale Ale

2. Piletina, svinjski kotleti, svinjska vratina, svinjski ražnjići, lungić

Piletina je, naravno, najgore meso koje se prodaje u Hrvatskoj. Devedeset posto piletine iz supermarketa nema nikakav okus, pa je roštiljski dim jedan od rijetkih načina da piletinu učinite zanimljivom. Svježa svinjetina može, pak, biti slatkasta i dobra. Piletina i svinjetina traže lakša, ali zaokružena vina, bez jakih kiselina i velikih tanina.

Bijela vina

Mihalj, Graševina 2020, Slavonija

Mihalj, Graševina, Mačovo brdo, 2020. Slavonija

Krauthaker, Graševina Mitrovac 2021, Slavonija 

Fakin, Malvazija La Prima, 2020, Istra 

Matošević, Bijela Grimalda 2018/19, Istra 

Čara, Pošip 2021, Korčula

Blato, Pošip Težak, 2021, Korčula

Tomac, Rizling Rock Star, 2020. Plešivica

Rosei

Saints Hills, Saints Heels 2021, Pelješac

Crna vina

Korlat Syrah 2018, Dalmacija

Krauthaker, Crni pinot 2018. Slavonija

Šember, Crni pinot Vučjak 2018, Plešivica

Koščak, Crni pinot 2020, Zagorje

Rizman, Tribidrag 2018/19, Komarna, Dalmacija

Testament, Dalmatian Dog, Babić, 2019/20. Dalmacija

Pivo; ovdje bismo preporučili uglavnom ista piva kao za pljeskavice i ćevape uz nekoliko pojačanja, poput Medvedgradovog Fakina, ili Guinnessa, čiji se gorko slatki okus fino slaže sa zadimljenom svinjetinom.

3. Steakovi

Steakovi na roštilju traže veoma jaka pića. No, prvo treba naučiti kako peći steakove na roštilju. Temperatura roštilja od drvenog ugljena često nije dovoljno visoka za steakove. Stoga steakove katkad vrijedi spaliti na otvorenoj vatri, ali samo na dvadesetak sekundi, da postignu brzu Maillardovu reakciju, a onda ih odmah vratiti na rešetku. Naravno, imate li Green Egg, zanemarite ovaj savjet.

Bijela vina;

Uz steakove možemo piti bijela vina, ali ona moraju imati jako veliko tijelo i kremastu teksturu, poput Toljeva chardonnaya Le Chiffre. U igru još ulaze Erdorov briljantni Sivi pinot i, Damjanićev Clemente Blanc

Oranži

Oranži su puni tanina, ali zadržavaju svježinu bijelih vina, pa su zato idealan za steakove s roštilja.

Evo kraće liste

Tomac, Marany Plešivica

Kolarić Pinot Grigio Multivintage, Plešivica

Križ, Grk, Pelješac,

Šoškić, Haiku, Plešivica

Boškinac, Ocu, Pag

Rosei

Miloš, Stagnum R, Pelješac

Crna vina

Miloš, Stagnum 2011/12 Pelješac

Saint Hills, Dingač, 2015/16, Pelješac

Medea, Punta Greca 2018-, Istra 

Madirazza, Dingač Nobile 2008, Pelješac

Korlat Cuvee Supreme 2013, Dalmacija

Tomaz, Teran Barbarossa 2018/19, Istra 

Coronica Gran Teran 2015 Istra 

Fakin; Teran Il Primo, Istra

Testament, Babić, Dalmacija

Leo Gracin, Babić, Suha Punta, Dalmacija

Benvenuti, Santa Elisabetta, Istra

Pivo

Probajte s vrlo jakim trapističkim pivima, poput Chimaya Bleu, ili Westmallea Tripel,Ta su piva dostupna u Hrvatskoj

4. Plava riba, od srdele do tune

Mala plava riba traži svježe, ali ipak donekle ozbiljno vino.Palamida i plava tuna traže plemenita crna vina, ili oranže ili najozbiljnija bijela vina

Bijela vina

Dobravac, Malvazija Sonata, Istra

Testament, Pošip Merga Victa, Dalmacija

Stina, Pošip, Dalmacija

Stina, Vugava, Dalmacija

Zure, Grk, Dalmacija

Madirazza, Grk Herakles, Pelješac

Cebalo, Grk, Dalmacija

Crna vina

Testament, Babić Dalmatian Dog, Dalmacija

Miloš, Plavac, Pelješac

Kozlović, Teran, Istra

Fakin, Teran, Istra 

Martin Albus Frankovka, Slavonija

Damjanić, Borgonja, Istra 

Laguna, Castello (uz tunu), Istra

Pilato, Grande Cuvee (uz tunu), Istra 

Matošević, Crna Grimalda, (uz tunu) Istra 

Korak, Crni pinot, (uz tunu) Plešivica

Oranži (isključivo uz tunu)

Clai, Malvazija Sveti Jakov, Istra

Tomac, Marany, Plešivica 

Šoškić, Haiku, Plešivica

Krauthaker, Graševina Kuvlakhe, Slavonija

Cattunar, Malvazija Collina, Istra

5. Plemenita bijela riba, veliki rakovi, jadranske lignje

Uz oboritu ribu i škampe na gradelama serviramo zaista vrhunska bijela vina. Ili crne pinote. Ili šampanjce

Bijela vina

Nerica, Pošip, Dalmacija

Nerica, Pošip Mindel,Dalmacija

Zure, Grk, Dalmacija

Tomac, Rizling Rock Star, Plešivica

Kolarić Coletti Pinot Grigio Multivintage, Plešivica

Erdoro Sivi pinot, Plešivica

Bire Grk,Dalmacija

Bire; Grk Defora, Dalmacija

Veralda Malvazija Dorata, Istra

Milan Budinski; Omo, Istra

Bastian Malvazija 2021. Istra

Kozlović, Malvazija Santa Lucia, Istra

Kozlović, Malvazija Selekcija, Istra 

Laguna, Malvazija Vižinada, Istra 

Cattunar, Malvazija Crna zemlja, Istra 

Pilato, Malvazija Sur Lie, Istra

Pjenušci i šampanjci

Tomac, Blanc de Noirs, Plešivica

Šember 96, Plešivica

Štampar, Urban White, Međimurje

Veralda; Xtrian Rose, Istra 

Allart, Brut, Champagne

Moet et Chandon, Grand Vintage 2013. Champagne

Larmandier Bernier, Terre de Vertus, Champagne

Agrapart; 7 Crus, Champagne

Roederer Brut Premier, Champagne

Drappier, Brut Nature Zero, Champagne

Korak, Crni pinot, Plešivica

Šember, Crni pinot Vučjak, Plešivica

Tomac, Crni pinto Marany, Plešivica

Krauthaker Crni pinot, Slavonija

6. Povrće

Povrće na roštilju može se pretvoriti u prilično spektakularno jelo, posebno kad je riječ o šparogama, paprikama, patlidžanima, i rajčicama.

Jedete li povrće s roštilja kao glavno jelo, bez mesa, uvijek birajte svježa, zelena, hrskava bijela vina.

Bijela vina

1. Erdoro, Sauvignon, Plešivica

2. Saint Hills, Frenchie 2021.

3. Bolfan, Sauvignon, Hrvatsko Zagorje

4. Štampar, Sauvignon, Međimurje

5. Puhelek, Sauvignon, Zelina

6. Dvanajščak Kozol, Pušipel, Međimurje

7. Cmrečnjak, Pušipel, Međimurje

8. Belje, Chardonnay, Slavonija

Pivo

Povrće s roštilja ide izvrsno uz IPA-u, jer IPA sadrži puno herbalnih, polifenolnih aroma. Osim toga, njena se gorčina fenomenalno slaže sa šparogama, rajčicama, paprikama i mladim lukom. Mladi luk na roštilju spektakl je za sebe. Uz povrće s drvenog ugljena vruće preporučujemo hladni Pozoj i C 4, dvije najbolje IPA-e u Hrvatskoj. Ako ste u Istri, pokušajte pronaći Burin Hurricane.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Napredni sveobuhvatni vodič za vino i pivo uz roštilj za ljeto 2022. godine

by Kult Plave Kamenice time to read: 5 min