Vlado Krauthaker najvažniji je hrvatski vinar uz Gianfranca Kozlovića. Kozlović je sinonim za malvaziju a Krauthaker za graševinu. No, ne računajući izborne berbe i oranže, graševine nisu najbolja Krauthakerova vina. Najbolja Krauthakerova vina jesu, definitivno, crna vina.
Krauthaker proizvodi senzacionalni Nebbiolo koji se po potencijalu trajanja možda može uspoređivati s barbarescom. Krauthaker proizvodi sve strukturiraniji pinot noir: imamo dojam da pred Krauthakerovim crnim pinotom tek stoje najbolje berbe, ako u Kutjevu ne postane prevruće. A Mercs je već godinama hrvatski restoranski klasik, vino bez kojeg je teško zamisliti vinsku kartu restorana čiji se jelovnici baziraju na crvenom mesu.
Mercs je, kako ime kaže, kombinacija merlota i cabernet sauvignona. Gospodin Krauthaker, enolog školovan u Francuskoj, prije nekoliko nam je godina rekao da ne voli čisti cabernet sauvignon zbog viška tanina. Krauthaker, baš klasično bordoški, smatra da je cabernetu neophodan merlot kako bi ga omekšao i zaokružio
I tako je nastao Mercs, izvrsna kombinacija merlota i caberneta iz Kutjeva koja podjednako plijeni cabernetovskim mirisom čistog cassisa, čvrstom strukturom, uzornom svježinom i merlotovskim aftertsteom po tamnoj čokoladi i pečenim šljivama.
Ovih smo dana probali Krauthakerov Mercs iz 2018. godine, koji je toliko dobar, slastan i komunikativan da smo u pet dana popili tri butelje. Mercs iz 2018. godine, s 13,5 posto alkohola, odlično ide uz janjeće kotlete, bifteke i druge steakove, kao i uz meso visoke divljači. Riječ je o još jednom velikom uspjehu velikog međimurskog Slavonca.