Opinionated About Dining jedina je velika svjetska klasifikacija restorana u kojoj restorane ocjenjuju isključivo gosti i u kojoj se formalno ocjenjuje iskustvo gostiju u restoranu. Upravo je izišla OAD-ova europska lista za 2022. godinu, bazirana na više od šest tisuća gostiju. Prvo mjesto ponovno je zauzeo Alchemist chefa Rasmusa Monka u Kopenhagenu.
“Dobiti ovakvu čast drugu godinu zaredom znak mi je da naša ambicija prema stalnom razvoju restorana daje plodove i da je moguće spojiti svjetove gastronomije i umjetnosti, bez kompromisa ni u jednom od njih,” rekao je Munk, koji je nekoliko mjeseci proje objave OAD-a boravio u Hrvatskoj u sklopu Weekend Food Festivala.
Monkov teatralni restoran koji se bavi visokom kuhinjom u doslovno svim dimenzijama, od okusa do vizualnih efekata, umjetničkih instalacija i ideologije s naglaskom na pronalaženje novih načina doživljaja, prvi je danski restoran koji je izbio na vrh europske OAD liste. Na listi koja obuhvaća 100 restorana, drugi je Frantzén in iz Stockholma, treći baskinski Etxebarri, a četvrti švicarski Schloss Schauenstein chera Andreasa Caminade.
Španjolska ima najviše restorana na listi ove godine, gotovo čestrdeset, Italija dvadeset, Francuska šesnaest a Danska petnest. Ovo je 20 najboljih restorana po izboru gostiju. Dva hrvatska restorana, Pelegrini i Foša, dobili su preporuke.