Dobro uređena terasa na zaista atraktivnoj lokaciji jedan je od najvažnijih argumenata jadranskih restorana. Hrvatska je priroda spektakularna, kao i povijesni ambijenti Istre, Dalmacije i Dubrovnika. Stoga je logično da se gosti često odlučuju večerati ili ručati u pojedinom restoranu zbog ugođaja a ne samo zbog hrane i vina.
Evo liste dvanaest zaista posebnih, najromantičnijih terasa na Jadranu. Zanimljivo je da neke od njih nisu na moru, što govori o atraktivnosti istarskih i kvarnerskih krajolika u zaleđu.
Nautika je dospjela na brojne internacionalne liste najljepših terasa na svijetu. Nautikina terasa okružena dubrovačkim zidinama, dramatičnom tvrđavom Lovrijenac i malom uvalom s pogledom na pučinu, zaista je jedinstvena. Hrana je visoko civilizirana, a vinska karta među najboljim u Hrvatskoj.
Pelegrinijeva mala terasa na stepenicama gleda na neprocjenjivo vrijednu katedralu Svetog Jakova, dok je velika smještena u prostorima ispred palače Pelegrini, iz 16. stoljeća, Kuhanje chefa Štefana dostojno je ovog rensansnog urbanog ambijenta.
Gosti u 360 uživaju u spektakularnim pogledima na zidine i na dubrovačku staru luku. Ambijent u 360 odlična je reklama za Dubrovnik i za hrvatski turizam. Chef Marijo Curić iz godine u godinu dobiva sve više komplimnata od svojih kolega.
Unatrag dvije godine Draga di Lovrana prvo je izgubila Denija Srdoča, chefa koj je taj restoran doveo do Michelinove zvjezdice, a zatim i odličnog sommeliera Marka Škaricu. No, Dragi di Lovrana ostala je dramatična neusporediva terasa, koja visi između Učke i mora.
Lemongarden je ,dakle, ambijentalno senzacionalan. Gosti sjede pola metra od mora, gledaju u zvjezdano nebo (jer je Sutivan svjetlosno nezagađen) mirišu more i uživaju u ugođaju mirnog, tihog otočkog mjesta. Lemongardenovi parkovi, pak, spadaju među najatraktivnije u Dalmaciji. Chef Ante Udovičić jedan je od najkompetentnijih hrvatskih kuhara.
LD je internacionalni restoran s Michelinovom zvjedicom i prelijepim pogledima na pelješki kanal i korčulanski arhipelag. Korčula je iz godine u godinu sve popularnija upmarket destinacija; ona upravo postavlja apsolutne turističke rekorde.
San Canzian se nalazi u gotovo divljoj prirodi zelene Istre. Barska je terasa spektakularna a restoranska gleda na vjerojatno najljepši otvoreni bazen u Hrvatskoj i na romantičnu oranžeriju. Chef Pavo Klarić bavi se prilično lokalnim fine diningom.
Riječ je o još jednoj doslovno dramatičnoj terasi s lijepim pogledima na vinograde zapadne Istre. Morgan, smješten na vrhu brda iznad Veraldine vinarije, priprema krepku, srčanu hranu baziranu na mesu, povrću, i gljivama. Morgan ne drži ribe.
Ladanjski ugođaj San Roccova vrta okružeong bazenom i maslinicima idealan je za protustresni tretman. San Rocco je već desetljećima jedan od istarskih šampiona lokalnog i sezonskog fine dininga.
Terasa Alfreda Kellera smještena je u tihoj zelenoj uvali Čikat s pogledima prema otvorenom moru. Hortikultura je mirisna, i prilično impresivna, uključujući i ne baš malo stablo papra. U Alfredu Kelleru poslužuje se konvencionalni hotelski fine dining.
Navis ima vjerojatno najljepšu terasu na Opatijskoj rivijeri s pogledima na skoro cijeli Kvarner. Chef Tino Sinožić spada među najsenzibilnije hrvatske kuhare mlađe generacije, a sastojci su uvijek prvorarazredni, osobito oborita riba škampi i hlapovi.
Nobilion je luskuzno uređeni restoran s odličnom poslugom, smješten u lijepim vrtovima hotela Ikador. Nobilionov ugođaj podsjeća na atmosferu klasičnih restorana s Azurne obale, čemu pridonosi i hotelski gliser, aristokratska drvena Riva.